Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

MAE al Rusiei condamnă vandalizarea monumentelor din Moldova: ”Acte urâte de profanare”

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaMAE al Rusiei
MAE al Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Abonare
Ministerul rus de externe condamnă categoric vandalizarea monumentelor dedicate perioadei Marelui Război pentru Apărarea Patriei din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 15 aug - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a venit cu o reacție privind vandalizarea monumentelor în Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat emis de ministerul rus de externe, autoritățile din Rusia au atras atenția asupra numărului mare de cazuri de profanare a memorialelor dedicate perioadei Marelui Război pentru Apărarea Patriei, produse în ajunul aniversării eliberării Republicii Moldova de fascism, sărbătorită în data de 24 august.
Ambasada Federatiei Ruse în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2021
Societate
Ambasada Rusiei a reacționat la actul de vandalism din satul Corpaci
Astfel, la 21 august lângă satul Corpaci, raionul Edineț, a fost distrusă placa memorială de pe monumentul parașutiștilor care în 1944 au ajuns primii la frontiera de stat a URSS, în apropiere de râul Prut.
Iar la Chișinău, în data de 23 august, persoane necunoscute au vandalizat o inscripție comemorativă din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ”Verificat. Mine nu sunt”, recunoscută de autoritățile de la Chișinău drept monument istoric.

”Condamnăm categoric aceste acte urâte de profanare și așteptăm cu nerăbdare investigarea acestor cazuri și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați în conformitate cu obligațiile Chișinăului în temeiul Acordului din 2011 de a perpetua memoria privind curajul și a eroismului popoarelor statelor membre CSI din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”, este menționat în comunicatul emis de MAE al Rusiei.

De asemenea, ministerul rus de externe a solicitat ca monumentele menționate să fie reabilitate cât mai curând.
Fluxul de știri
0