Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Talibanii au blocat drumul către aeroportul din Kabul, accesul este permis doar străinilor

© AFP 2024 / -Бойцы талибов (запрещены в РФ)
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Talibanii blochează drumul către aeroportul din Kabul, și doar străinii vor mai avea acces la el, a anunțat purtătorul de cuvânt al acestora, Zabiullah Mujahid.
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Doar străinii vor mai avea acces de acum în aeroportul din Kabul, unde Statele Unite și alte țări organizează evacuarea civililor din Afganistan, a anunțat astăzi, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în timpul unui discurs, potrivit Sputnik Franța.
Potrivit acestuia, talibanii le cer americanilor să evacueze doar străini, și nu „experți afgani”, cum ar fi inginerii.
elicopter - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Societate
Detalii despre evacuarea moldovenilor din Afganistan: Foto - Video
Mujahid le-a cerut afganilor care vor să-și părăsească țara, să se întoarcă acasă, garantându-le siguranța. Potrivit acestuia, nu există o listă neagră pentru represalii. Oficialul a cerut în continuare țărilor străine să nu închidă și să nu suspende activitatea ambasadelor lor din Kabul.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor a cerut ca evacuările persoanelor de pe aeroportul din Kabul să fie finalizate până pe 31 august. El a reafirmat refuzul talibanilor de a mai accepta amânarea termenului limită din 31 august pentru plecarea forțelor străine din Afganistan.
Talibanii au intrat în Kabul pe 15 august după o mare ofensivă lansată pe fondul retragerii trupelor americane din Afganistan. Fostul președinte Ashraf Ghani a părăsit țara în aceeași zi cu destinația Emiratele Arabe Unite.
Sosirea talibanilor a provocat haos pe aeroportul din capitală. Mai multe țări își evacuează cetățenii și diplomații, precum și pe afganii care au colaborat cu misiunile străine. Mii de oameni au venit la aeroport unde au fost raportate ciocniri și împușcături, iar unele avioane au fost asaltate.
Aproape 60.000 de persoane au fost evacuate din Kabul în 10 zile.
Fluxul de știri
0