Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia se poate descurca și fără tranzitul prin Ucraina a gazului

© Sputnik / StringerComplex de pregătire a gazului pentru exportul în Ucraina
Complex de pregătire a gazului pentru exportul în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Responsabili din Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova au anunțat că Rusia se poate descurca și fără ca să apeleze la serviciile de tranzitare a gazului prin Ucraina.
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Dacă Ucraina nu dorește tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, atunci Rusia se va descurca și fără acest serviciu, dar deocamdată nu se proiectează o astfel de perspectivă, a declarat pentru RIA Novosti Dmitri Biricevski, directorul departamentului cooperare economică al Ministerului Afacerilor Externe.
"Vom putea să ne îndeplinim toate obligațiile (cu privire la livrarea gazelor în Europa - n. n.), dar acest lucru nu înseamnă că refuzăm tranzitul prin Ucraina. Dacă Ucraina nu dorește să treacă gazul nostru pe teritoriul său, ceea ce mă îndoiesc, atunci probabil că ne putem descurca. Dar, din câte știu, nu se vorbește încă despre acest lucru", a spus diplomatul.
Președintele Federației ruse, Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că Moscova este gata să furnizeze gaze prin Ucraina și după 2024, volumul și calendarul livrărilor vor depinde de necesitățile Uniunii Europene.
Șeful Gazpromului, Alexei Miller, și-a exprimat anterior disponibilitatea de a menține tranzitul de gaze prin Ucraina după 2024, în funcție de fezabilitatea economică și a stării tehnice a sistemului ucrainean de transport al gazelor. În același timp, el a menționat că Gazprom consideră pe deplin justificată participarea partenerilor germani la astfel de activități.
Șeful Naftogaz din Ucraina, Iurii Vitrenko, a solicitat anterior menținerea volumului de tranzit de gaze către Uniunea Europeană prin Ucraina la nivelul actual. Totodată, el a solicitat ca prin ”Nord Stream - 2” să fie livrate volume suplimentare de gaz pentru ca punerea în funcțiune a acestei noi conducte să nu afecteze tranzitul prin Ucraina.
”Nord Stream – 2” este o conductă aproape finalizată care face conexiunea dintre Rusia și Germania, cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Punerii ei în funcțiune se opune activ Ucraina, care se teme de pierderea veniturilor din tranzitul de gaze rusești, precum și Statele Unite, care sunt interesate să-și promoveze gazele naturale lichefiate (GNL) în Europa.
Судно-трубоукладчик Академик Черский - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Internațional
„Oboseala provocată de Ucraina”. Opinia unui politolog despre „Nord Stream-2”
Anterior, Berlinul și Washingtonul au emis o declarație comună în care au menționat că, pentru ca proiectul să fie implementat, este necesar să se asigure furnizarea de combustibil prin Ucraina după 2024. La rândul său, Germania s-a angajat să solicite sancțiuni de la Bruxelles împotriva Rusiei dacă folosește exporturile de energie ca „instrument de presiune politică”.
Moscova a remarcat în repetate rânduri că ”Nord Stream – 2” este un proiect exclusiv comercial, care este benefic pentru Uniunea Europeană.
Fluxul de știri
0