Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Câți bani a recuperat statul în urma furtului miliardului - informații de la Procuratură

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Abonare
Oamenii legii au pus sechestre pe bunuri în valoare de peste două miliarde de lei în cauzele penale ce vizează dosarul „furtul miliardului”. Informația a fost prezentată de către Procuratura Generală în nota informativă oferită deputaților pentru examinare.
CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Deputații s-au întrunit astăzi în ședință pentru a discuta subiectul „furtul miliardului”. La ședință a fost invitat și procurorul general pentru a prezenta raportul, dar acesta a refuzat să se prezinte. Astfel, Procuratura Generală a expediat Legislativului o notă informativă în care se menționează toate acțiunile întreprinse de către oamenii legii în acest an privind dosarul „furtul miliardului”.
În nota informativă se menționează că în cauza penală ce vizează faptele comise de către ex-președintele BC ”Victoriabank” s-au pus sechestre pe bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei. Totodată, în cauzele penale ce vizează sustragerea mijloacelor financiare din sistemul bancar au fost puse sechestre pe bunuri în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Iar într-o altă cauză penală s-au sechestrat bunuri de aproape 27 de milioane de lei.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Politică
Fracțiunea „Șor”: Demnitari din guvernele Leancă, Gaburici și Streleț, vinovați de jaf
Procuratura Generală a menționat că instanțele de judecată nu au pronunțat decizii definitive și irevocabile în cauzele penale privind sustragerea mijloacelor financiare din sistemul bancar, iar din acest motiv nu au fost inițiate proceduri de confiscare a bunurilor infracționale. Totodată, din cauza lipsei unor sentințe de condamnare definitive, în acest an nu au fost încheiate acorduri de repatriere a bunurilor de peste hotare.
„Pentru asigurarea procesului de administrare, evaluare și de valorificare a bunurilor infracționale sechestrate din străinătate, din lipsă de necesitate, la moment nu au fost contractate careva persoane fizice sau juridice”, se mai menționează în nota informativă.
Procuratura Generală a mai precizat că în primele șase luni ale acestui an, la bugetul de stat au fost transferate mijloace bănești în sumă de 47,7 milioane de lei, obținute în urma valorificării activelor celor trei bănci în proces de lichidare după cum urmează: Banca de Economii SA – 24,2 milioane de lei, BC „Banca Socială” SA – 23 de milioane de lei și BC „Unibank” SA – jumătate de milion de lei.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Politică
Audieri în dosarul „furtul miliardului” - Decizie importantă luată de Parlament
În nota informativă se menționează că în acest an, s-au inițiat proceduri de cooperare internaționale cu serviciile similare străine din Federația Rusă, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Letonia, Cipru și Hong Kong.
„În perioada de referință nu au fost identificate bunuri peste hotare care nu pot fi urmărite în cadrul procedurilor penale și nu au fost inițiate proceduri de urmărire pe căi extrapenale”, se precizează în document.
Procuratura Generală a adăugat că pentru a spori capacitatea instituțională a celor care se ocupă de recuperarea fraudei bancare, Ministerul Justiției, în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, a elaborat un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul penal, Codul de procedură penală și Legea privind Agenția de recuperare a Bunurilor Infracționale), având ca obiectiv îmbunătățirea sistemului de recuperare a bunurilor infracționale. Proiectul a fost transmis pe 5 ianuarie Biroului permanent al Parlamentului.
Aici poate fi citită întreaga notă informativă a Procuraturii Generale.
Fluxul de știri
0