Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tensiuni la hotarul Lituaniei cu Belarus: Ce se întâmplă acolo

© AFP 2024 / PETRAS MALUKASБелорусские пограничники патрулируют за забором границы во время акции протеста организации "Репортеры без границ"
Белорусские пограничники патрулируют за забором границы во время акции протеста организации Репортеры без границ - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Ministerul Afacerilor Interne al Lituaniei acuză Belarusul că 12 cetățeni belaruși ar fi trecut în mod ilegal hotarul său.
BUCUREȘTI, 18 aug – Sputnik. 12 grăniceri belaruși ar fi trecut în mod ilegal hotarul cu Lituania. Drept răspuns, autoritățile lituaniene au consolidat paza cu Belarus, a declarat ministrul afacerilor Interne de la Vilnius, Agne Bilotaite.
"Nu putem suporta această provocare îndrăzneață a celor 12 oficiali beloruși care au trecut granița Republicii Lituania astăzi. Am reacționat imediat la provocare și am luat o decizie de a consolida în continuare protecția frontierelor", anunță site-ul Ministerului Afacerilor Interne, citând declarația ministerului Agne Bilotaite.
În același timp, Ministerul Afacerilor Interne a raportat că angajații serviciului de frontieră lituanian au înregistrat acțiunile ilegale ale oficialilor din Belarus pe video. Comitetul de frontieră de stat din Belarus a fost informat despre incident.
„Astăzi, în regiunea Shalchininkai, în apropierea de stația de frontieră Gintaras Zhagunis, forțele de securitate din Belarus, înarmate cu scuturi și echipamente speciale, au împins cu forța, un grup de 35 de imigranți ilegali, să intre în Republica Lituania și ei înșiși au intrat pe teritoriul Lituaniei ", susține site-ul Ministerului Afacerilor Interne, fiind citat de RIA Novosti.
Ministerul lituanian de Interne a declarat că acesta nu este primul incident de acest fel la granița Lituaniei cu Belarus din ultimele zile. Autoritățile lituaniene intenționează să folosească informații despre presupusa încălcare a frontierei de stat în timpul anchetei preliminare. Bilotaite a dispus ca, imediat, serviciile competente de stat să sporească vigilența la frontieră.
Служба на пограничной заставе Брест в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Internațional
Belarusul își concentrează trupe suplimentare la frontiera cu Lituania
Lituania a anunțat recent o creștere a numărului de imigranți ilegali reținuți la granița cu Belarus. Pe 2 iulie, autoritățile țării au decretat situație excepțională în legătură cu afluxul de imigranți ilegali. Conform celor mai recente date, peste patru mii de imigranți ilegali au fost reținuți în Lituania la granița cu Belarus de la începutul anului.
La rândul său, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că Minsk nu va mai reține la hotarul său pe imigranții ilegali car vor să pătrundă în țările UE - și asta din cauza sancțiunilor occidentale impuse Belarusului: nu există „nici bani, nici forțe”, a spus Minskul.
Fluxul de știri
0