Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul n-a comis destul rău, acum vrea să mai facă!

© AFP 2024 / Kevin LamarqueЛидеры стран-участниц саммита G7 во время группового фотографирования в Корнуолле
Лидеры стран-участниц саммита G7 во время группового фотографирования в Корнуолле - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Principalii vinovați pentru criza din Orient vor, după dezastrul din Afganistan, să pună la cale ”o abordare şi o strategie comună” pentru această zonă, asta în ciuda nenorocirilor care le-au adus „politicile” lor de până acum.
BUCUREȘTI, 18 aug – Sputnik. O știre transmisă se presa internațională anunță că preşedintele Joe Biden şi premierul britanic Boris Johnson au stabilit să participe la un summit G7 privind Afganistanul.
Cei doi lideri occidentali au avut o discuție telefonică în acest sens, convenind ca summit-ul virtual să aibă loc săptămâna viitoare.
Probabil acesta este și motivul pentru care Iohannis a anunțat ședința CSAT pe tema Afganistan abia pe 25 august – deci joia viitoare.
Ideea summit-ului a fost expusă chiar de Casa Albă, principalul vinovat de dezastrul din Orient, și care propune acum, după preluarea puterii de către talibani, ”o abordare şi o strategie comună a G7”.
De altfel, cei doi lideri consideră, în total dispreț față de ceea ce au făcut în Afganistan – că e cazul să salute ”cooperarea Statelor Unite şi a Regatului Unit în operaţiunile de evacuare din Afganistan”.
Culmea tupeului, Biden și Johnson au subliniat ”necesitatea continuării unei cooperări strânse între aliaţi şi partenerii democraţi”, transmite Agerpres.
Acest summit vine după ce opinia publică și personalități publice din întreaga lume, inclusiv din statele G7 au criticat vehement modul în care SUA și aliații săi au gestionat retragerea din Afganistan, imaginile dezastrului și disperării de acolo fiind impresionante.
Сергей Викторович Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Rusia
Lavrov: E timpul să renunțăm la iluzia că UE este idealul democrației și fratele mai mare
De asemenea, s-a reproșat SUA și aliaților săi haosul total care a ieșit la iveală cu ocazia retragerii – inclusiv ”aprovizionarea” talibanilor cu armament modern, de sute de milioane de dolari, lăsat armatei afgane, acu, preluat de talibani.
Sursa citată arată că Boris Johnson, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia G7, ”a cerut luni organizarea unui astfel de summit, în timp ce comunitatea internaţională reacţionează pentru moment în mod dispersat pe această temă”.
Fluxul de știri
0