Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția lui Litvinenco la avizul negativ al Procuraturii pentru proiectul PAS

© Photo : Miroslav RotariSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Ministrul Justiției a venit cu o reacție după ce Procuratura Generală a dat aviz negativ proiectului de lege prin care Procurorul General ar putea să fie demis din funcție.
CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care este și autorul proiectului de lege privind modificarea legii Procuraturii, a comentat avizul negativ dat de Procuratura Generală.

"Pe mine personal nu m-a mirat acest aviz negativ. Ar fi fost de mirare dacă Procuratura spunea că proiectul este bun și susținea aceste amendamente. Din păcate opinia lor este că nimic nu trebuie schimbat în Procuratură și lucrurile merg perfect, suntem țara care avem o procuratură din Germania. Lucrul ăsta, pe mine personal, mă lasă să cred că Procuratura nu este obiectivă în aprecierile sale", a spus Ministrul Justiției.

Litvinenco a comentat și dezbaterile organizate astăzi la acest proiect de lege, unde susține că „au fost invitate toate părțile interesate și nu s-a cenzurat prezența”.
"Au fost exprimate diferite opinii, au fost și opinii critice, de la Procuratură în special, ceea ce nu ne miră. Toate comentariile, propunerile vociferate, astăzi vor fi sistematizate și analizate pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități. Solicit și colegilor deputați să formuleze amendamente în termenul prevăzut de Regulamentul Parlamentului. Au fost și opinii și comentarii pe care le considerăm relevante, care, cu siguranță, vor fi examinate pentru lectura finală a proiectului, iar unele din ele vor fi acceptate cu siguranță”, a declarat Litvinenco.
Ministrul Justiției susține că înainte de a fi votat în lectură finală, proiectul de lege nu va fi trimis spre evaluare la Comisia de la Veneția.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Politică
Procuratura se opune demiterii lui Stoianoglo - aviz negativ pentru proiectul PAS
Amintim că Procuratura Generală a dat aviz negativ proiectului de lege prin care Procurorul General ar putea să fie demis din funcție. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, proiectului de lege ar trebui "revizuit" și finalizat ținând cont de "recomandările formulate".
"Avizăm negativ proiectul de lege propus dezbaterilor publice, acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate", se arată în avizul emis de Procuratură.
Potrivit Procuraturii, autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcție a Procurorului General.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Politică
Modificarea Legii cu privire la Procuratură supusă consultărilor publice – detalii
În ședința din 13 august, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” urmare a efectuării evaluării performanțelor.
Fluxul de știri
0