Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura se opune demiterii lui Stoianoglo - aviz negativ pentru proiectul PAS

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Procuratura Generală se opune demiterii procurorului general Alexandr Stoianoglo - a dat aviz negativ pentru proiectul PAS.
CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. Procuratura Generală a dat aviz negativ proiectului de lege prin care Procurorul General ar putea să fie demis din funcție. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, proiectului de lege ar trebui "revizuit" și finalizat ținând cont de "recomandările formulate".
"Avizăm negativ proiectul de lege propus dezbaterilor publice, acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate", se arată în avizul emis de Procuratură.
Potrivit Procuraturii, autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcție a Procurorului General.
"Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive, din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt, în adresa Procurorului General, în același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative", susține Procuratura.
Cu ce ar putea să se încheie conflictul între putere și procuratură - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Video
Cu ce ar putea să se încheie conflictul între putere și procuratură.
Procuratura mai anunță că proiectul de lege nu ia în considerație standardele și recomandări europene pentru instaurarea ordinii de drept și încearcă a legifera ingerințe la independența Procuraturii și procurorilor, care nicidecum nu poate fi acceptată.

"Optăm pentru reforme realizate într-un cadru de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat, bazat pe dialog corect și respect reciproc, astfel încât societatea să aibă încrederea că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință", se arată în avizul emis de Procuratură.

În aviz se notează că proiectul a fost înregistrat, cu nr. 181, la Secretariatul Parlamentului pe data de 10 august 2021. La 12 august a fost supus examinării în regim de urgență la Comisiile parlamentare conduse de exponenții fracțiunii majoritare, iar la 13 august proiectul a fost prezentat spre examinare în ședința plenară a Parlamentului și adoptat în prima lectură.
Amintim că, în ședința din 13 august, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Politică
Modificarea Legii cu privire la Procuratură supusă consultărilor publice – detalii
Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” urmare a efectuării evaluării performanțelor.
Fluxul de știri
0