Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor fi construite două poduri noi care vor lega Moldova de România și Ucraina

© Sputnik / Mihai Carauspod
pod - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
În Moldova vor fi construite două poduri care vor lega țara noastră de România și de Ucraina. Iar podul rutier de frontieră de peste râul Prut, Giurgiulești-Galați, va fi reabilitat. Anunțul a fost făcut de Parlamentul Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. Vești bune pentru moldoveni. Vor fi construite două poduri noi care vor lega țara noastră de România și de Ucraina.
Astăzi, Comisia Parlamentară Politică Externă și Integrare Europeană a avizat pozitiv inițierea negocierilor privind proiectul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localității Cosăuți.
Potrivit documentului, construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de est a țării noastre la rețeaua de drumuri de circulație internațională, lucru care va facilita mobilitatea cetățenilor și ar urma să faciliteze comerțul pe piața internă și internațională. La fel, va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în asigurarea legătură între statele Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente.
Cătălin Drulă - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2021
Un nou pod va fi construit peste Prut, la Ungheni: Alte patru - în reabilitare
Podul peste râul Nistru va fi situat între satul Cosăuți din raionul Soroca și orașul Iampil din Ucraina. Costul total al proiectului este estimat la 100 de milioane de euro, urmând ca podul să fie date în folosință la sfârșitul anului 2022. Lucrările de construcție a podului peste râul Nistru se vor desfășura din mijloacele financiare ale Ucrainei.
Tot astăzi, Comisia Politică Externă și Integrare Europeană a avizat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului privind construirea podului care va lega orașul Ungheni din România cu Ungheniul din Republica Moldova.
Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de vest a țării noastre și va facilita comerțul pe piețele interne, cât și pe piața internațională. Totodată, acesta va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de legătură între statele Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente.
Costul total al lucrărilor a fost estimate la 40 de milioane de euro. Republica Moldova ar urma să aloce circa 7 milioane de euro, inclusiv și pentru lucrările la punctul de trecere.
De asemenea, la Parlament a fost discutat astăzi și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră de peste râul Prut, Giurgiulești-Galați.
Potrivit documentului, termenul de executare a lucrărilor este de doi ani. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de reabilitare a obiectivului din bugetul de stat, în limita sumelor aprobate anual. Suma totală a fost estimată la 15 milioane euro.
Fluxul de știri
0