Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE a explicat cum se stabilesc prețurile la carburanți – unde greșesc experții

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare
Stație de alimentare - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Prețul maxim la produsele petroliere este format din patru componente, precizează ANRE, afirmând că agenții economici nu pot interveni la propria discreție în formula de stabilire a acestora.
CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut unele precizări privind modalitatea actuală de stabilire a prețurilor la produsele petroliere. Explicațiile vin în contextul în care, afirmă Agenția, unii experți sau politicieni interpretează ”în mod eronat indicatorii publicați zilnic pe pagina web a instituției și modul de plafonare a prețurilor”.
Actualmente, prețurile maximale de comercializare a fiecărei partide importate de produse petroliere se formează din patru componente”, subliniază ANRE.
Acestea sunt:
1.
Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
2.
Marja comercială (se modifică semestrial de către ANRE);
3.
Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);
4.
TVA (nu se modifică).
În continuare, ANRE vine cu explicații pentru fiecare componentă:
Componenta nr. 1 este publicată în fiecare zi lucrătoare, până la ora 12:00, pe pagina web a ANRE și este obligatorie pentru formarea prețului pentru partidele importate începând cu ora 00.00 a zilei următoare.
Componenta nr. 2 include cheltuielile și profitul companiilor care în prezent reprezintă 2,33 lei/litru pentru benzină și motorină și 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.
Componenta nr. 3 în prezent reprezintă 6496 lei/tona pentru benzină, 2734 lei/tona pentru motorină și 3759 lei/tona pentru gazul lichefiat.
Componenta nr. 4 în prezent reprezintă 20 % pentru benzină și motorină și 8% pentru gazul lichefiat.
ANRE menționează că, în conformitate cu prevederile actuale ale Legii privind piața produselor petroliere, prețul maximal de vânzare calculat de agenții economici în baza celor patru componente urmează a fi aplicat la fiecare partidă la ziua importului. Conform principiul „primul intrat – primul ieșit”, prețurile noi urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Modificarea Legii cu privire la produsele petroliere: Cine are de câștigat
Prin urmare, spune instituția, ”este incorectă interpretarea indicatorilor Platts, publicați pe pagina web a ANRE, ca fiind determinante pentru nivelul prețurilor din „zilele imediat următoare”. Fiecare partidă de produse petroliere importată nu poate fi vândută la un preț mai mare decât cel maximal stabilit la data importului. Totodată, cu siguranță, prețurile urmează trendul afișat pe site odată cu epuizarea partidelor importate anterior”.
În contextul celor menționate, Agenția dă asigurări că actualul mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere nu le permite agenților economici să intervină la propria discreție în formula de stabilire a acestora. Toate cele patru componente menționate mai sus, din care se formează prețul final la pompă, sunt strict determinate de legislație și sunt date publice, iar depășirea acestora de către operatori atrage după sine sancțiunile corespunzătoare.
Fluxul de știri
0