Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Americanii se spală pe mâini pentru morții de pe aeroportul din Afganistan

© AP Photo / Jafar KhanЛюди, оказавшиеся в затруднительном положении, проходят через барьер безопасности при пересечении границы в Чамане, Пакистан
Люди, оказавшиеся в затруднительном положении, проходят через барьер безопасности при пересечении границы в Чамане, Пакистан - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Abonare
Americanii își declină orice responsabilitate pentru haosul provocat ieri pe aeroportul din Kabul, soldat cu zece morți.
BUCUREȘTI, 17 aug – Sputnik. Purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat să SUA nu se consideră responsabile pentru haosul din aeroportul Kabul.
Americanii nu dau vina pe mișcarea Taliban* pentru haosul de la aeroportul din Kabul, dar nici nu se consideră implicați în cele întâmplate acolo, asta reiese din declarațiile oficialilor Pentagonului și ai Departamentului de Stat.
Haosul a domnit luni pe aeroportul din Kabul. Mulți afgani care doreau să părăsească țara din cauza ascensiunii talibanilor la putere au încercat să asalteze avioanele de pe aeroport pentru a se salva de eventualele represiuni.
Mass-media și rețelele de socializare au difuzat fotografii și imagini video cu oameni care urcau într-un avion, care era deja gata pentru decolare. Videoclipurile au surprins un avion care se ridică de la sol cu ​​oameni pe trenul de aterizare. De asemenea, s-a raportat că armata SUA a deschis focul de avertizare în aer în timp ce o mulțime de oameni a intrat pe pistă.
Reprezentanții Pentagonului au declarat că au existat mai multe incidente legate de deschiderea focului în aeroport, pentru care talibanii* nu pot fi făcuți responsabili. Și un soldat american a fost ușor rănit, dar a revenit deja la serviciu.
Боевик Талибана* на улице в афганском городе Герат - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Internațional
Kabulul își ia adio de la „visul american”: jihadul continuă
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a precizat că nu au existat încercări de a întrerupe operațiunea de evacuare a americanilor sau de a ataca armata americană.
El a subliniat că ceea ce s-a întâmplat pe aeroportul din Kabul "nu a fost un eșec" și a adăugat că armata SUA a fost angajată în "restabilirea securității pe aeroport după incidente nocturne".
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că haosul de pe aeroportul din Kabul i-a îndurerat pe toți angajații departamentului.
"Imaginile pe care le vedem cu toții sunt dureroase - este greu de văzut asta", a spus el.

Preluarea puterii în Afganistan de către talibani

Acum câteva săptămâni, pe fondul retragerii contingentului american din țară, situația din Afganistan a escaladat brusc: talibanii au lansat o ofensivă asupra orașelor mari.
Duminică, a devenit cunoscut faptul că rebelii controlează toate punctele de trecere a frontierei. Mai târziu în acea zi, oamenii înarmați au anunțat că au intrat în palatul prezidențial.
Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit, iar acum nu se știe unde se află. Luni seara, un purtător de cuvânt al biroului politic al Taliban* Mohammad Naim a spus că războiul care durase 20 de ani s-a încheiat și o nouă formă de guvernare se instaura în curând.
Militari britanici vin în Afganistan - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Rusia
Mesajul ambasadorului Rusiei la Kabul – total diferit de panica occidentală
Potrivit presei, în timpul evacuării trupelor americane de pe aeroportul din Kabul, zece persoane au fost ucise și recepția aeronavelor a fost întreruptă.
La mijlocul nopții, ora locală, Pentagonul a anunțat redeschiderea aeroportului, la scurt timp după aceea, a aterizat acolo primul transport militar C-17 cu marinarii americani.
Avioanele militare au început să decoleze din Kabul dimineața, evacuând diplomați și civili, a informat Reuters.
* Organizația teroristă interzisă în Rusia.
Fluxul de știri
0