Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Talibanii au început să invadeze Kabulul - VIDEO

© AFP 2022 / -Бойцы талибов (запрещены в РФ)
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Talibanii au început să invadeze Kabulul, a declarat Ministerul afgan de Interne. Este ultimul oraș important încă în mâinile guvernului afgan.
BUCUREŞTI, 15 aug – Sputnik, Doina Crainic. În această duminică, 15 august, după ce au cucerit orașul Jalalabad, din estul țării, talibanii și-au început avansul către capitala afgană, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne. În câteva zile, ei au invadat cea mai mare parte a țării, lăsând doar Kabulul sub controlul guvernului afgan.
Un purtător de cuvânt al mișcării, citat de Reuters, a spus că luptătorilor li s-a ordonat să evite violența și să le permită trecerea celor care doresc să plece.

Tranziție pașnică a puterii

Purtătorul de cuvânt a declarat într-un comunicat că sunt în desfășurare negocieri pentru a asigura o tranziție pașnică a puterii. Acesta a îndemnat populația să nu părăsească țara, dând asigurări că talibanii nu vor recurge la represalii împotriva armatei sau a civililor. Ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a vorbit, de asemenea, despre un „transfer pașnic de putere”.

Ce se va întâmpla cu diplomații

Aproximativ 50 de persoane vor rămâne la ambasada SUA „deocamdată”, a declarat un oficial american pentru Reuters. Personalul Uniunii Europene rămâne și el în capitală, dar s-a mutat „într-o locație mai sigură și nedezvăluită”.
Mihail Gorbaciov - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Internațional
Suedia i-a mulțumit lui Gorbaciov pentru prăbușirea Uniunii Sovietice
Sâmbătă, Joe Biden a anunțat desfășurarea unui contingent de 5.000 de soldați americani pentru a asigura protecția pentru retragerea personalului american și a aliaților acestora. De asemenea, președintele american i-a amenințat pe talibani cu represalii în cazul unui atac.
„Orice acțiune care va pune în pericol personalul american sau misiunea noastră de acolo va fi întâmpinată de un răspuns militar rapid și puternic al SUA”, a spus Biden. Evacuarea diplomaților a început duminică.

Retragerea trupelor americane

La începutul lunii iulie, Joe Biden a anunțat retragerea trupelor americane din Afganistan, după 20 de ani de prezență. De atunci, talibanii au făcut progrese enorme în țară, în ciuda faptului că 300.000 de soldați afgani au fost instruiți și echipați în ultimele două decenii. O operațiune care a costat Washingtonului aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.
Într-un comunicat publicat sâmbătă, președintele SUA a menționat că „încă un an sau cinci ani de prezență militară americană nu ar fi făcut vreo diferență, dacă armata afgană nu poate sau nu vrea să-și apere propria țară”.
Monumentul Patria Mamă din Kiev   - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Internațional
Se va rupe ferfeniță - O prognoză pentru Ucraina
Fluxul de știri
0