Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert: Victoria talibanilor în Afganistan - un eșec răsunător pentru SUA

© AP Photo / Sidiqullah KhanБоевики Талибана патрулируют город Кандагар на юго-западе Афганистана
Боевики Талибана патрулируют город Кандагар на юго-западе Афганистана - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Abonare
Expertul militar rus Igor Korotcenko a comentat preluarea puterii în Afganistan de către talibani.*
CHIȘINĂU, 15 aug. - Sputnik. Preluarea puterii în Afganistan de către talibani* într-un timp atât de scurt a devenit un fiasco militar și politic asurzitor pentru Statele Unite, care timp de decenii nu au reușit să edifice o guvernare afgană și o armata națională afgană funcționale, a constatat șef-redactorul revistei Apărarea Națională (Национальная оборона - în rusă), Igor Korotcenko, care este citat de RIA Hovosti.
"Avem o nouă realitate. Noua putere în Afganistan este Mișcarea Talibanilor*, interzisă în Rusia ca teroristă. Americanii, împreună cu partenerii lor de coaliție, nu au putut schimba situația din țară, nu au putut edifica un guvern funcțional, o armată și forțe de securitate funcționale. Iată de ce, de îndată ce Washingtonul a luat decizie de a-și retrage contingentul militar din Afganistan, procesul s-a declanșat automat, un proces care se încheie acum în fața ochilor noștri. Acesta este un fiasco militar-politic asurzitor al Statelor Unite", a afirmat Korotcenko.
Anterior președintele SUA, Joe Biden, a anunțat oficial decizia de a retrage trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie, când sunt aniversați 20 de ani de la atacurile teroriste (turnurile Gemenii, 11 septembrie 2001), după care administrația George W. Bush a lansat în republica islamică o operațiune împotriva teroriștilor din gruparea al-Qaeda*.
Donald Trump - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Trump revine, îl tace praf pe Biden după căderea Afganistanului – avertisment pentru SUA
Situația din Afganistan s-a acutizat în ultimele săptămâni, odată cu ofensiva talibanilor* asupra marilor orașe ale țării. Escaladarea situației are loc pe fondul retragerii trupelor SUA și NATO din Afganistan. Duminică, mass-media și unele sursele au relatat că talibanii controlează toate punctele de trecere a frontierei din Afganistan.
Amintim că Statele Unite au trimis 3.000 de soldați în Afganistan pentru a accelera evacuarea civililor de la ambasada de la Kabul. Duminică, CNN, citând surse, a declarat că Statele Unite vor evacua toți angajații, inclusiv cei cu rang înalt, de la ambasada sa în termen de 72 de ore.
* Organizații teroriste interzise în Rusia
Airbus A400M - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Internațional
Berlinul trimite avioane A400M la Kabul pentru evacuări
Fluxul de știri
0