Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Analist politic, despre cel mai mare rezultat al întâlnirii dintre Kozak și Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaЗаявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2021
Abonare
Analistul politic Anatol Țăranu a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova care este cel mai important lucru realizat în cadrul întrevederii dintre reprezentantul special al președintelui rus Dmitri Kozak și șeful statului Maia Sandu.
CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Anatol Țăranu a declarat în emisie la Radio Sputnik Moldova că vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău a fost absolut necesară după instalarea noii puteri.
„A fost o întâlnire absolut firească. Venirea lui Kozak trebuia să se întâmple într-un timp apropiat. Era nevoie de resetat relația moldo-rusă. Ambele părți aveau nevoie de o informare asupra problemelor care ar putea să apară pe agenda bilaterală”, a spus analistul politic.
Chiar dacă nu au fost obținute încă rezultate palpabile în relația dintre Chișinău și Moscova, Anatol Țăranu susține că s-a făcut totuși un pas înainte.
„Cel mai mare rezultat este că această întâlnire a avut loc și au fost exprimate oficial disponibilitățile ambelor părți de a continua dialogul”, a remarcat expertul.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Moldova și Rusia
Un început bun: deputat din Duma de Stat, despre vizita lui Dmitri Kozak în Moldova
Analistul a vorbit și despre condițiile în care ar putea avea loc întâlnirea dintre Maia Sandu și Vladimir Putin.
„Nu am sesizat condiționalitatea legată de problema transnistreană ca o condiție ca să aibă loc o întâlnire la nivel înalt. Mai degrabă această problemă ar putea fi discutată în cadrul acestei întâlniri, dacă ea va avea loc. Nu cred că această condiție - soluția pentru Transnistria ar putea să fie una principală. Nu văd cum în timpul apropiat ar putea fi găsită o soluție pentru conflictul transnistrean. Dacă aceasta va fi condiția - în timpul apropiat nu va avea loc întâlnirea dintre președintele Maia Sandu și Vladimir Putin.
Mai degrabă Kozak a vorbit despre necesitatea găsirii unor probleme care pot fi soluționate în relația bilaterală și în cazul în care agenda întâlnirii dintre cei doi lideri va avea suficientă consistență, atunci această întâlnire va avea loc”, a spus Țăranu.
Amintim că șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak s-a întâlnit miercuri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un format extins. Discuțiile au durat aproximativ două ore.
Printre problemele discutate s-au numărat soluționarea diferendului transnistrean, problema eliminării muniției în Transnistria, exporturile produselor agricole moldovenești către Rusia fătă plata taxelor vamale și furnizarea de gaze rusești către Moldova.
După întrevedere, oficialul rus a făcut declarații pentru presă la poarta Președinției și a declarat că cele două țări vor „prieteni sigur”.
Fluxul de știri
0