Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Kozak a venit să înțeleagă încotro bate vântul la Chișinău

© Sputnik / Rodion ProcaЗаявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2021
Abonare
Relațiile moldo-ruse ar putea fi „încălzite”, iar vizita lui Dmitrii Kozak la Chișinău a fost una de tatonare.
CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Vizita lui Dmitrii Kozak la Chișinău a fost una de tatonare. De această părere este expertul politic Corneliu Ciurea, care a participat la o discuție în studioul Sputnik Moldova.

„Kozak a încercat să înțeleagă încotro bate vântul la Chișinău, în special, la Președinție și dacă Chișinăul este sau nu dispus să colaboreze”, a precizat Ciurea.

Ciurea este de părere că prestația lui Kozak a fost una destul de convingătoare. Potrivit expertului, deși este prematur să vorbim de o „încălzire” a relațiilor moldo-ruse, se crează premize pentru ca această relație să fie revizuită.
Dmitri Kozak și Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Igor Dodon a oferit detalii despre întâlnirea cu Dmitri Kozak
„Se crează un fundament ca această relație să fie revizuită de dreapta noastră pro-europeană, care nu vrea ceartă cu Moscova chiar din faza instalării guvernării la Chișinău. Vrea pace, liniște și este dispusă să discute subiectele de pe agenda relațiilor moldo-ruse”, a mai spus Corneliu Ciurea.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Moldova și Rusia
De ce Dmitri Kozak a făcut declarațiile de presă la poarta Preşedinţiei
Acesta este de părere că pentru consolidarea acestor relații nu se va porni de la zero, or în relațiile molro-ruse există deja un fundament chiar dacă a fost de multe ori pus la îndoială.

„Kozak este responsabil de parteneriatul moldo-rus. Nu va porni de la zero, cu atât mai mult că există subiectul legat de conflictul transnistrean. Atât subiectele economice, cât și cel legat de rezolvarea conflictului transnistrean sunt foarte bine cunoscute de ambele părți și acum se caută rezolvare. După declarațiile lui Kozak la Chișinău, am văzut că Moscova este interesată să nu permită blocade în relația economică. De la 1 septembrie nu se mai vrea interzicerea accesului autovehiculelor cu numere transnistrene în Ucraina. Am impresia că Chișinăul va juca în favoarea Moscovei în acest sens. Va face favoruri atât Tiraspolului, cât și Moscovei, astfel încât să poată relansa relațiile moldo-ruse. Acum Transnistria a trecut pe plan secund, or se cunoaște că regiunea este o pârghie pentru a controla Chișinăul”, a explicat politologul.

Potrivit lui, ținta vizitei lui Dmitri Kozak la Chișinău a fost întâlnirea cu Maia Sandu. Cât despre o posibilă vizită a lui Vladimir Putin la Chișinău, Ciurea spune că nu crede că aceasta va avea loc în timpul apropiat. La fel, nici Maia Sandu nu va merge prea curând la Moscova.
„Nu este nicio grabă din nicio parte. Pentru Chișinău, în acest moment este important să rezolve problema prețului la gaze, problemele economice. Moscova este interesată mai curând de reglementarea conflictului transnistrean, în special strategia pașilor mici”, a mai spus Corneliu Ciurea.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Politică
Ce efect va avea vizita lui Kozak la Chișinău – Expert
În concluzie, expertul a declarat că ambele părți pot colabora pentru soluționarea anumitor ptobleme fără a forța lucrurile, în special o întâlnire dintre cei doi șefi de state. Chiar și așa, politologul este de părere că pentru Moscova ar fi frumos să obțină un regim pro-european amical, aici, la Chișinău. Astfel ar putea încerca să inițieze o invitație pentru Maia Sandu la Moscova. În contextul în care la Chișinău nu există reticență și oficialii vorbesc de posibilitatea întâlnirii celor doi președinți, Ciurea crede că aceasta ar putea avea loc chiar anul viitor.
Guvernul - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Politică
Sandu: Guvernul trebuie să înceapă dialogul cu Federația Rusă
Amintim, adjunctul șefului administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, s-a întâlnit miercuri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un format extins. Discuțiile au durat aproximativ două ore. Printre problemele discutate s-au numărat soluționarea diferendului transnistrean, problema lichidării muniției în Transnistria, exporturile produselor agricole moldovenești către Rusia fătă plata taxelor vamale și furnizarea de gaze rusești către Moldova.
Fluxul de știri
0