Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fracțiunea „Șor” vrea modificarea Legi Procuraturii, dar nu va vota - care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Deputații fracțiunii „Șor” susțin că își doresc să fie modificată Legea Procuraturii, dar nu vor vota pentru acest lucru, pentru „a nu fi acuzați de reglarea conturilor cu Stoianoglo”.
CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Deputatul fracțiunii „Șor” Denis Ulanov a susținut un briefing înainte de ședința Parlamentului în care a declarat că el și colegii săi își doresc să fie modificată Legea Procuraturii, despre care spun că nu prevede un mecanism de control și tragere la răspundere penală a procurorului-șef. Totuși, el afirmă că fracțiunea „Șor” nu va vota pentru proiectul înregistrat de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ce prevede posibilitatea suspendării procurorului general din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru el.
„Ne abținem de la votarea proiectului dintr-un simplu motiv - ca să nu ne acuze de reglarea conturilor cu Stoianoglo”, a declarat Denis Ulanov.
Ulanov l-a acuzat pe Alexandr Stoianofglo că ar aplica standarde duble în raport cu fracțiunea „Șor”
„Se face că nu aude solicitarea lui Ilan Șor de a colabora cu ancheta. Scopul lui Stoianoglo este de a ascunde multe fapte ale urmăririi penale pentru a proteja anumite persoane”, a spus deputatul
În context, Ulanov a îndemnat PAS să numească un procuror din afara țării.
„Cerem numirea unui procuror din afara țării, așa cum s-a spus anterior - „procuror european”. Să-i dăm libertate, să nu fie angajat politic, ca să ne asigurăm că nu va fi influență asupra politicului”, a mai declarat deputatul.
Precizăm că un proiect de lege, care prevede schimbarea mecanismului de demitere a procurorului general a fost înregistrat pe 10 august în Parlamentul Republicii Moldova de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Alexandr Stoianoglo la ședința plenară din 22 martie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Politică
PAS vrea capul lui Stoianoglo - proiect înregistrat la Parlament
Acesta mai prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general.
Autorul consideră că modificările propuse „nu vor afecta independența și autonomia Procuraturii și a procurorului general, întrucât Consiliului Superior al Procurorilor îi rămâne rolul decisiv în luarea deciziei”.
Procuratura Generală consideră că prin înaintarea acestui proiect de lege actuala putere ar încălca principiile statului de drept.
Fluxul de știri
0