Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

”Sputnik V” – un fenomen unic în lume: De ce Europa nu înregistrează vaccinul

© Sputnik / Mihai CarausVaccinul "Sputnik V"
Vaccinul Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Abonare
CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Acum un an, în Rusia a fost înregistrat vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului. În prezent, preparatul Centrului ”N.F. Gamalei” este înregistrată în 69 de țări. Acorduri privind producerea vaccinului, potrivit Fondului rus de Investiții Directe, au fost încheiate cu 20 de producători din 14 țări.
În anul care a trecut, vaccinul ”Sputnik V” și-a dovedit eficiența și siguranța, în afară de aceasta, a fost înalt apreciat de publicațiile științifice importante Nature și Lancet.
Europa aplică măsuri puternice de protecționism în privința propriei producții farmaceutice și industrii - în acele ramuri în care prezintă produse competitive – protejându-le pe toate căile, inclusiv prin blocarea accesului la producția din țări terțe. Nikolai Bespalov, director de dezvoltare al companiei analitice RNC Pharma, a vorbit despre aceste aspecte la radio Sputnik.
„Această situație influențează soarta înregistrării ”Sputnik V” și vânzările ulterioare în Europa. Există exemple de țări europene care, în pofida birocrației, au putut să achiziționeze acest preparat, să-l utilizeze și să soluționeze foarte eficient problemele sistemului de sănătate pe care le creează acum coronavirusul", este de părere expertul.
Însă pentru o recunoaștere masivă în Europa, a continuat Bespalov, acest lucru nu este suficient. Deși puțini dintre dezvoltatorii „Sputnik V” au contat serios pe un succes ”cosmic” al vaccinului pe piața europeană, pentru că toată lumea cunoaște protecționismul european.
В Казахстане началось производство вакцины Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Rusia
Războiul vaccinurilor: Cum Europa luptă cu Sputnik V
”Consider că acest lucru nu influențează nicidecum imaginea vaccinului ”Sputnik V” în alte țări. Ar fi minunat dacă preparatul ar fi autorizat în Europa și ar fi recunoscut de OMS. Am putea visa la mai mult, dar și acesta ar fi un rezultat foarte bun. Acum trebuie să se muncească progresiv pentru a răspunde nevoilor acelor regiuni care sunt gata să achiziționeze preparatul", spune expertul.
Bespalov a amintit că Rusia a moștenit o școală puternică din punct de vedere istoric a vaccinurilor profilactice - este suficient să amintim că Uniunea Sovietică a fost unul dintre întemeietorii programelor de prevenire și eradicare a bolilor la scară globală - variola și poliomielita - și anume Rusia a fost cea care a creat programe și preparate eficiente pentru prevenirea acestor boli.
„În primul rând, există o școală istorică și, în al doilea rând, lumea actuală și Rusia actuală au conștientizat că amenințările epidemiologice globale vor fi legate de agenți patogeni asemănători coronavirusului, de aceea au creat platforme tehnologice care au permis soluționarea respectivei probleme. Această activitate a început în urmă cu 7-10 ani. Nu este un preparat care pur și simplu a apărut din nicăieri anul trecut. Este un studiu științific serios care s-a desfășurat în toți acești 10 ani", a spus expertul.
Bespalov a comparat logistica preparatului ”Sputnik V” cu preparatele Pfizer și Moderna, unde ”Sputnik V” este câștigător evident. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperatura de minus 60 de grade – din punct de vedere logistic, aceasta este o sarcină extrem de dificilă, de asemenea, sporește serios costul final al vaccinării.
„Sputnik V” nu doar concurează la egal aici, ci este mult mai simplu în această privință, deși, ca eficiență, este la nivelul vaccinurilor Pfizer și Moderna, și aici nu poate exista o a treia opinie. Preparatul este, cu siguranță, dacă nu lider, atunci printre primele trei vaccinuri care există acum în lume", este sigur expertul.
Bespalov a menționat de asemenea problemele bazei de resurse la producerea vaccinului ”Sputnik V”. Dacă dezvoltarea preparatului a demarat demult, atunci producerea lui pe scară largă a fost realizată în cel mai scurt timp.
Vaccinul Sputnik V pe fonul flagului Uniunii Europene - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Coronavirus
UE recunoaște certificatele de vaccinare din San Marino, unde este utilizat ”Sputnik V”
"Acesta este un exemplu unic în practica mondială, când s-a reușit organizarea de la zero a producției în Rusia. În prima jumătate a anului 2021 au fost produse aproximativ 60 de milioane de seturi ”Sputnik V”, plus alte două produse. 60 de milioane de seturi în șase luni înseamnă aproximativ 10 milioane de seturi pe lună", afirmă expertul.
În concluzie, Bespalov a adăugat că volumul produs de vaccin ”Sputnik V” poate fi comparat doar cu volumul vaccinului antigripal. Însă gripa este o boală controlată deja de mult timp, ea depinde și de sezon, prin urmare nu necesită asemenea volume ca vaccinul ”Sputnik V”. Sarcina cu preparatul ”Sputnik V” a fost mult mai dificilă.
Fluxul de știri
0