Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Scopul vizitei lui Dmitri Kozak în Moldova - expert

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimediaKremlin Moscova
Kremlin Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Abonare
Politologul Victor Juc a vorbit despre scopul vizitei lui Dmitri Kozak în Moldova și a subliniat principalele subiecte de pe agendă în relațiile dintre cele două țări.
CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. În data de 11 august, șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. Potrivit informațiilor oficiale, Kozak vine la Chișinău la invitația președintelui Maia Sandu.

”Această vizită de lucru nu este una de urgență. Ea se înscrie în cadrul relațiilor diplomatice. Federația Rusă a așteptat formarea unui guvern în Republica Moldova și a trimis un emisar pentru a-și expune poziția și a afla care este poziția Republicii Moldova”, a explicat în studioul Sputnik Moldova doctorul habilitat în științe politice, Victor Juc.

Potrivit lui Juc, Republica Moldova, pe de o parte, constituie cel mai important segment al interesului geopolitic al Federației Ruse, iar pe de altă parte, pentru Republica Moldova, Federația Rusă este un partener strategic și în cadrul întâlnirii cu șeful statului, al Guvernului, cu ministrul Afacerilor Externe, viceprim-ministrul pentru Reintegrare vor fi discutate problemele actuale ale relațiilor moldo-ruse.

”În primul rând, pentru Republica Moldova este foarte important exportul producției agricole, prin urmare piața tradițională este foarte importantă și promițătoare în acest moment, până când Federația Rusă va deveni un stat independent în ceea ce privește asigurarea cu producție agricolă. Totodată, există problema transnistreană și aici pozițiile părților diferă", a remarcat expertul.

Problema este, a presupus Juc, că Republica Moldova consideră necesară retragerea militarilor și armamentului Federației Ruse și schimbarea formatului forțelor de menținere a păcii, trecându-le din statutul militar în cel civil, a continuat Juc. Dar astfel de declarații ale Republicii Moldova pentru Federația Rusă sunt neprietenoase, astfel încât aici pot apărea probleme. Însă Republica Moldova își urmărește și își apără interesul național. Acordul privind achiziționarea gazelor naturale se apropie de sfârșit, dar deocamdată această problemă nu este acută.
Dmitri Kozak - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Moldova și Rusia
Sandu deschide parantezele: Cu cine se va întâlni Kozak la Chișinău
”Și, desigur, pe ordinea de zi este chestiunea că pe 21 noiembrie expiră acordului bilateral de cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă , care a fost semnat pe 19 noiembrie 2001. În 2011, acesta a fost prelungit pentru 10 ani, iar acum problema acordului a devenit din nou actuală – să fie elaborată o nouă redacție a documentului sau să fie prelungit pentru încă 10 ani. Cred că această vizită este importantă din punct de vedere diplomatic pentru ambele țări ", a concluzionat interlocutorul.
Fluxul de știri
0