Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, declarație esențială pentru menținerea securității internaționale

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в конференции Совета безопасности ООН по укреплению морской безопасности
Президент РФ В. Путин принял участие в конференции Совета безопасности ООН по укреплению морской безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Declarație de importanță excepțională a președintelui Vladimir Putin în fața Consiliului de Securitate al ONU.
BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a participat la dezbaterea la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU privind securitatea maritimă.
Dezbaterea a avut loc în regim de videoconferință și a avut ca temă ”Menținerea păcii și securității internaționale: securitatea maritimă”.
Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa prim-ministrului Republicii India, Narendra Modi, în condițiile în care India deține președinția Consiliului de Securitate al ONU în august 2021.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Rusia
Decizie importantă luată de Putin - Este vizată și Moldova
Iată declarația lui Vladimir Putin, transmisă de Președinția Federației Ruse:
”Domnule prim-ministru, dragul meu prieten domnul Modi, doamnelor și domnilor,
Permiteți-mi să vă mulțumesc, domnule prim-ministru, pentru faptul că, în calitate de persoană care ocupă în prezent președinția Consiliului de Securitate al ONU, ați convocat această reuniune a Consiliului de securitate pentru a discuta un subiect important și sensibil - și anume provocările și amenințările moderne în securitatea maritimă.
Inițiativa dvs. este în concordanță cu rolul constructiv pe care India l-a jucat în mod tradițional pe arena internațională, contribuind astfel la promovarea unei cooperări multilaterale, reciproc avantajoase și echitabile.
Mările și oceanele au legat întotdeauna oameni și civilizații. Din păcate, rutele maritime sunt pline de multe amenințări. De aceea, este important ca astăzi să analizăm aspecte practice, de fond, legate de combaterea pirateriei din secolul XXI, adică să stabilim o contracarare mai eficientă a criminalității transnaționale și să prevenim utilizarea mărilor și oceanelor în scopuri criminale.
După cum ați menționat, domnule prim-ministru, în remarcile dvs., pentru ca noi să obținem un succes semnificativ în acest domeniu trebuie să unim eforturile tuturor părților interesate, precum și ale organizațiilor internaționale și ale asociațiilor regionale - cu rolul central de coordonare al ONU și al Consiliul de Securitate al ONU.
Am spus-o de mai multe ori - iar acum, adresându-mă membrilor Consiliului de Securitate, aș dori să reiterez faptul că Rusia susține respectarea strictă a normelor și principiilor cheie ale dreptului internațional consacrate în Carta ONU, precum respectarea suveranității, non-interferența în afacerile interne și soluționarea litigiilor prin dialog.
Sper că participanții la dezbaterile noastre vor fi de acord că principiile ONU sunt obligatorii în sfera utilizării pașnice și responsabile a spațiilor marine, a resurselor lor naturale, a protecției mediului marin și a activității economice durabile în vastele zone ale planetei noastre acoperite de apă.
În calitate de putere maritimă de frunte, Rusia face multe pentru păstrarea și consolidarea ordinii legale internaționale, așa cum se aplică ea securității maritime. Țara noastră este puternic implicată în activități care acoperă întreaga gamă a acestor probleme atât la ONU, cât și ca parte a numeroase formate regionale, inclusiv Grupul de contact pe problema pirateriei din largul coastei Somaliei, Forumul regional ASEAN și summiturile din Asia de Est.
Rusia este, de asemenea, interesată să construiască o cooperare productivă cu Asociația Indian Ocean Rim și cu Comisia Oceanului Indian.
Și, bineînțeles, încercăm să asigurăm securitatea în zona Golfului Persic și în Golful Guineei în Atlantic, unde cazurile de banditism maritim cu luarea de ostatici au devenit mai frecvente.
Natura specifică a situației face ca pentru unele țări să fie cu adevărat dificil să se apere de sindicatele criminale internaționale - pirați și teroriști. Acesta este motivul pentru care se pune problema unirii potențialului de putere al tuturor serviciilor speciale ale țărilor interesate și al trupelor corespunzătoare aflate sub auspiciile ONU.
Rusia este gata să își împărtășească în continuare experiența în operațiunile antiteroriste, precum și în prevenirea criminalității și identificarea și eliminarea grupurilor de bandiți, inclusiv pe mare.
Considerăm că ar fi util să schimbăm regulat idei și bune practici în combaterea terorismului, a jafului armat și a activităților criminale pe mare.
În acest context, ar fi oportun să ne gândim la înființarea unei structuri speciale în cadrul ONU, care să abordeze în mod direct problemele legate de combaterea criminalității maritime în diferite regiuni. În același timp, acest organism s-ar baza pe sprijinul statelor membre ONU și ar implica activ experții, reprezentanții societății civile, cercetătorii și chiar întreprinderile private. Sperăm că partenerii noștri vor lua în considerare în mod constructiv propunerea Rusiei.
În concluzie, aș dori să reafirm că Federația Rusă este angajată în sarcina comună de combatere a criminalității pe mare sub toate formele sale. Suntem gata să promovăm în continuare dezvoltarea cooperării internaționale egale în acest domeniu.
Aș dori să mulțumesc încă o dată prietenilor noștri indieni pentru această inițiativă utilă de a ține astăzi această reuniune și să doresc Indiei succes în continuare în implementarea funcțiilor sale ca președinte al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în această lună.
Colegi, vă mulțumesc pentru atenție”.
Fluxul de știri
0