Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vestea pe care o așteaptă mulți elevi moldoveni - acordul este pe masa guvernului român

© Inquam Photos / GEORGE CALINExamen, studenți la medicină
Examen, studenți la medicină - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Abonare
Guvernul român are programat astăzi, 11 august 2021, în ședință, un memorandum pentru aprobarea semnării documentului referitor la actele de studii eliberate în Republica Moldova care vor fi recunoscute în România.
BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Cetățenii Republicii Moldova care au atestate de studii medii de cultură generală eliberate în țara lor, studii universitare de scurtă durată, diplome și certificate obținute la absolvirea studiilor postuniversitare trebuie să știe că acestea vor fi recunoscute printr-un nou acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.
În ședința de astăzi, 11 august 2021, Executivul român are programat un memorandum pentru aprobarea semnării documentului.
Молдавские школьники – участники проекта Здравствуй, Россия! - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Rusia
Mai mulți elevi moldoveni vor merge la Moscova: Ce vor face acolo - FOTO
Potrivit textului memorandumului prezentat de Guvern, noul acord de recunoaștere a diplomelor și titlurilor științifice, negociat pe parcursul ultimului an, prevede mai multe lucruri comparativ cu acordul bilateral în vigoare, semnat în 1998 și ratificat în 1999.
Astfel, nou document prevede recunoașterea anumitor diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae (expresie latinească “în raport cu materia” - expresie care descrie ipoteza în care competența unui organ judiciar este atrasă de tipul de infracțiune care a fost comisă) al Acordului în vigoare și a căror recunoaștere a fost solicitată în România, respectiv diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și a școlilor medicale de bază, cu o durată de minimum trei ani de studii, după absolvirea școlii generale de nouă ani de studii, scrie edupedu.ro.
Moldova și Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Politică
Cum va influența activitatea noii guvernări relația dintre Moldova și Rusia
De asemenea, o altă prevedere se referă la recunoașterea atestatelor de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte și după 2011, recunoașterea studiilor universitare de scurtă-durată cu studii din învățământul terțiar non-universitar, recunoașterea diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar.
Fluxul de știri
0