Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum va influența activitatea noii guvernări relația dintre Moldova și Rusia

© Sputnik / Mihai CarausMoldova și Rusia
Moldova și Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Abonare
Analistul politic Ian Lisnevschi a explicat cum ar putea influența activitatea noii guvernări relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Relația dintre Preşedinţia Republicii Moldova și Federația Rusă este una destul de rece. De această părere este analistul politic Ian Lisnevschi, care și-a exprimat opinia la Radio Sputnik Moldova.
"Nu putem vorbi despre o colaborare mai profundă cu Federația Rusă pentru că oricum este o guvernare pro-europeană", a declarat Ian Lisnevschi. El spune că noii guvernanți de la Chișinău vor încerca să intensifice și să aprofundeze colaborarea cu Uniunea Europeană și Statele Unite.
Analistul politic susține că noua guvernare ar trebui să de-a dovadă de multă diplomație.
"Noi am văzut cum au făcut unii politicieni, chiar din țările vecine, prin această încercare de a demonstra partenerilor mai mari cât de dornici sunt de această unire cu Uniunea Europeană, încât se fac unele greșeli și aberații ce țin de statele geopolitice mari. Noi vedem care este rezultatul, la momentul dat Ucraina cumpără același gaz, care cumpăra cândva de la Rusia, cu prețul dublu din Germania", a spus analistul.
Дмитрий Козак - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Moldova și Rusia
Ultima oră! Dmitri Kozak vine la Chișinău
În context, Lisnevschi a dat exemplul țărilor mari precum Germania și Franța, care au o colaborare bună cu Federația Rusă.
"Sunt foarte multe întrebări geopolitice la care țările mici ar trebui să ducă un dialog diplomatic, dar nu să arunce cu unele lozinci sau să facă lucruri radicale. Cât mai puțin va fi radicalism în politica PAS-ului, cu cât mai devreme va fi restabilit dialogul cu Federația Rusă. Eu nu văd sens să repetăm greșelile Georgiei sau Ucrainei", a menționat analistul politic.
Nicu Popescu
 - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Politică
Dialogul cu Rusia, o prioritate a candidatului la șefia Ministerului de Externe
Amintim că Nicu Popescu a anunțat anterior că una dintre prioritățile sale pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe este dezvoltarea dialogului cu Federația Rusă.
”Una dintre priorități - dezvoltarea unui dialog politic și a relațiilor de parteneriat și cooperare cu Federația Rusă bazate pe pragmatism și respect reciproc”, a precizat Popescu.
Fluxul de știri
0