Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul și Președinția despre Andrei Strâmbeanu: Personalitate marcantă a culturii

© Photo : Facebook / Andrei Strambeanu Andrei Strâmbeanu
Andrei Strâmbeanu - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova și Președinția transmit mesaje de condoleanțe în legătură cu decesul lui Andrei Strâmbeanu.
CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova, dar și Președinția deplâng moartea poetului, prozatorului, dramaturgului și scenaristului, Andrei Strâmbeanu.
„A trecut în eternitate Andrei Strâmbeanu – poet, prozator, dramaturg și scenarist, personalitate marcantă a culturii naționale. S-a manifestat ca o voce distinctă în literatura și teatrul din Republica Moldova, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi”, este mențional în necrologul celor două instituții ale statului.
Totodată, semnatarii exprimă condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor de creație, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit.
Андрей Стрымбяну - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Societate
Când va fi petrecut pe ultimul drum Andrei Strâmbeanu
Andrei Strâmbeanu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioadă anilor 1998-2001, consilier prezidențial și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A fost decorat cu medalia ,,Mihai Eminescu” și cu ,,Ordinul Republicii”, și a fost laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „Ioan Luca Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române ș.a. De asemenea, de-a lungul anilor, a devenit laureat al Concursului național de dramaturgie de cinci ori.
Rudele, prietenii, dar și admiratorii care vor să își ia rămas bun de la cunoscutul poet pot să se apropie vineri la biserică începând cu ora 17:00. Ceremonia de înmormântare va avea loc sâmbătă, la ora 10:00.
Andrei Strâmbeanu - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2019
Podcasturi
Andrei Strâmbeanu, despre tragicomedia de la Academia de Științe a Moldovei
Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți. A absolvit Institutul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Chișinău în 1959 și a debutat editorial în 1963, cu volumul de versuri ,,Fântâna albă” – titlu inspirat de satul său de baștină. Au urmat cărțile „Aruncă-mă în cer”, Mireasa”, ,,Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” și altele.
Fluxul de știri
0