Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Andrei Strâmbeanu, despre tragicomedia de la Academia de Științe a Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Strâmbeanu
Andrei Strâmbeanu - Sputnik Moldova
Abonare
Mediul academic din țară bate alarma cu privire la situația bizară în care s-a pomenit Academia de Științe.
Andrei Strâmbeanu despre tragicomedia de la Academia de Științe a Moldovei

În data de 15 ianuarie, în cadrul ședinței Secției de Științe Sociale și Economice și a Secției Umanistice și Arte, scriitorul Andrei Strâmbeanu a dat citire unei scrisori a academicianului Mihai Cimpoi, al cărui conținut reflectă indignarea comunității științifice în ceea ce privește consecințele reformelor implementate la AȘM.

Invitat în studioul de radio Sputnik Moldova, scriitorul Andrei Strâmbeanu a menționat că domeniul științei a fost cuprins de fenomenul corupției, iar AȘM a devenit un club de interese unde înmânarea titlurilor științifice se face pe criterii de nepotism.

"În scrisoarea adresată de Mihai Cimpoi se spune că în mod rușinos prestigiul AȘM a decăzut din cauza intereselor care au fost promovate ani la rând de persoanele care au fost la conducerea instituției. Chiar și statutul Academiei, care a fost înmânat membrilor Academiei, a fost elaborat clandestin, fără a fi supus discuției comunității științifice. Astfel, academicienii sunt determinați să pledeze pentru o bună soluție a procedurii alegerii noului Președinte", a relatat Andrei Strâmbeanu. 

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Academia de Științe va avea un nou președinte

Cunoscutul om de cultură, criticul și istoricul literar Mihai Cimpoi atrage atenția că în fruntea AȘM se cade de ales o persoană cu o integritate morală impecabilă și cu o activitate științifică deosebit de valoroasă. De asemenea, personalitatea sa să contribuie la restituirea vechiului prestigiu al Academiei și la o colaborare eficientă cu instituțiile academice din întreaga lume.

Menționăm că, la 24 ianuarie curent va avea loc Adunarea generală a AȘM, la care se va da start concursului pentru alegerea noului președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Urmăriți mai multe știri Sputnik Moldova pe ok.ru.

Fluxul de știri
0