Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sărbătoare mare: Ce nu ai voie să faci în această zi

© Sputnik / Miroslav RotariРаспятие
Распятие - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Abonare
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca.
CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Astăzi, creștinii din toată țara îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca.
Maria Magdalena s-a născut și a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, l-a însoțit pretutindeni, chiar și în timpul patimilor. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care a dus o viață în păcat până când l-a cunoscut pe Hristos. Anume ei i s-a arătat prima dată Iisus, după ce a înviat.
Icoana Sfinților Petru și Pavel - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Societate
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Petru și Pavel: Ce trebuie să facem astăzi
Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere. Marele Mucenic Foca a trăit în zilele împăratului Traian, în Sinope, strălucind cu toate faptele cele bune şi cu petrecere neprihănită. Fiind creștin, a fost prins și dus la judecată înaintea prefectului cetății, African. Când a început African a huli pe Hristos și a face rău sfântului, s-a produs un cutremur. Căzând, acesta împreună cu slujitorii lui, au rămas pe jos, fără suflare. Dar l-a înviat sfântul, căci l-a rugat femeia acestuia. După aceea l-au dus la împăratul Traian și, mărturisind pe Hristos, Sf. Foca a fost chinuit cu cruzime, fiind în cele din urmă aruncat într-o baie fierbinte, unde, rugându-se, el și-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Biserică - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2020
Societate
Creştinii sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: Zi de post aspru
Ziua este una plină de superstiții. Marele Mucenic Foca este rău de foc, iar gospodarii nu lucrează, nu spală şi, cel mai important, nu aprind focul. Conform tradiției, Foca pedepsește cu foc, arșiță și grindină dacă sărbătoarea nu se ține cu sfințenie.
Tot astăzi sunt omagiați și cei care poartă numele sfinților, iar în unele localități se sărbătorește hramul bisericilor.
Fluxul de știri
0