Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creştinii sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: Zi de post aspru

© Sputnik / Miroslav RotariBiserică
Biserică - Sputnik Moldova
Abonare
Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de "ÎnainteMergătorul", pentru că a anunţat venirea Mântuitorului.

CHIȘINĂU, 11 sept- Sputnik. Potrivit tradiției creștine, în fiecare an, pe data de 11 septembrie, se prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut şi sub numele de Înaintemergătorul. Astăzi se comemorează apărătorii cazuţi pentru credinţă şi patrie. Președintele țării, Igor Dodon, a făcut o postare în acest sens pe pagina sa de Facebook. Șeful statului le-a urat credincioșilor sănătate și binecuvântarea Proorocului Ioan Botezătorul în toate faptele bune.

Despre moartea de mucenic a Sfântului Ioan Botezătorul vorbesc evangheliştii Marcu şi Matei. La porunca împăratului Irod Antipa, capul proorocului a fost tăiat şi adus pe tavă, aşa cum i-a cerut Salomeea, de care era îndrăgostit. Acesta a fost pus pe o tavă şi înmânat Salomeei, fiicăi Irodiaei.

Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului şi l-au îngropat în Sevastia, iar pedeapsa lui Dumnezeu i-a ajuns pe ucigaşi aici, pe pământ. Potrivit legendei, Salomeea a avut o moarte cumplită, iar Irod a fost acuzat de trădare.

În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 11 septembrie este zi de post aspru. În același timp, tradiția spune că azi nu se taie nimic, totul se rupe cu mâna şi nu se lucrează. La fel, din bătrâni, se zice că din această zi, vremea începe să se răcească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0