Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Paşaportul verde, obligatoriu în Italia începând de vineri

© AFP 2024 / JOEL SAGETPașaportul de vaccinare UE
Pașaportul de vaccinare UE - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Abonare
Următorul decret va stabili paşaportul verde obligatoriu şi pentru alte sectoare, precum mijloacele de transport. Paşaportul ar putea deveni obligatoriu şi în şcoli şi companii dacă se va înrăutăţi situația epidemică.
BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik, Doina Crainic. Numărătoarea inversă a început. De vineri, 6 august, pașaportul verde va fi obligatoriu în Italia pentru accesul în baruri și restaurante, teatre, cinematografe, săli de sport și piscine interioare, spa-uri, săi de congrese, târguri, evenimente sportive și spectacole, chiar și în aer liber, potrivit Sputnik Italia.
Însă în planurile guvernului, așa cum anticipă Corriere della Sera, este luată în calcul extinderea utilizării permisului anticovid şi în alte zone, precum mijloacele de transport, școlile și companiile. Această măsură urmează să fie discutată.
Se urmăreşte un plan în etape, pentru a evita șocurile într-o chestiune care continuă să divizeze societatea şi sfera politică.
Decisive vor fi datele care vor apărea în săptămânile următoare, referitoare la indicele de dublare a infecțiilor, al spitalizărilor, internărilor în terapie intensivă și numărului deceselor.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Societate
Ce trebuie să știi dacă intenționezi să călătorești în Italia: Anunțul MAEIE
Potrivit sursei citate, în cazul în care curba va rămâne sub control, guvernul ar putea amâna introducerea obligativității de a prezenta permisul verde pentru a intra la școală sau la birou.
Până în prezent, conform datelor publicate de Corriere, care îl citează pe comisarul de urgență Francesco Paolo Figliuolo, din 1,4 milioane de profesori, cei nevaccinați ar fi în continuare 219 mii.
Scopul este de a ajunge la cel puțin 80% imunizați cu o singură doză și la vaccinarea a cel puțin 80% dintre elevii cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani până la sfârșitul lunii septembrie. Dacă aceste procente sunt atinse și ceilalți indicatori rămân sub control, atunci nu ar trebui să fie introdusă obligația.
De asemenea, data pentru introducerea obligativităţii paşaportului verde în trenuri, avioane și în vehiculele pentru transportul pe apă ar putea fi 30 august.
Deocamdată acesta ar fi compromisul la care s-a ajuns între cei care, precum liderul Lega Nord, Matteo Salvini, cer amânarea acestei măsuri până în septembrie pentru a nu afecta sectorul turistic și cei care insistă asupra aplicării imediate a măsurilor stricte.
În septembrie, însă, ar putea fi introdusă obligația pentru transportul public local, pentru a evita creșterea numărului infecțiilor în contextul redeschiderii școlilor.
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Coronavirus
Moldovenii încă nu pot călători în toate țările UE cu certificatele digitale de vaccinare
De asemenea, în următorul decret, potrivit ziarului Corriere, obligativitatea prezentării certificatului verde ar putea fi introdusă și pentru lucrătorii din localurile unde permisul verde este cerut clienților, cum ar fi, restaurantele și sălile de sport.
Pe 2 august s-a vorbit despre introducerea obligativităţii vaccinării în companii. Premierul Draghi s-a întâlnit cu liderii CGIL, CISL și UIL, căzând de acord să fie vaccinaţi cât mai mulţi lucrători posibil, dar s-a opus sancțiunilor, precum concedierile, retrogradările sau discriminarea, pentru cei care refuză să se vaccineze.
Fluxul de știri
0