Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi demis sau nu procurorul general: Iată cum ar putea să se întâmple

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că noua guvernare ia în calcul mai multe scenarii de demitere a procurorului general.
CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Mai mulți experți vorbesc în spațiul public despre atitudinea negativă a noii guvernări față de activitatea actualului procuror general Alexandr Stoianoglo.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că, în cazul unei demisii a procurorului general, noua guvernare nu se va grăbi cu numirea altei persoane, iar în această funcție ar putea fi numit un procuror general interimar.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Politică
În ce mod ar putea Maia Sandu să-l demită pe procurorul general Alexandr Stoianoglo
Cârnaț mai spune că la ora actuală sunt examinate mai multe versiuni privind o posibilă demisie a lui Stoianoglo. El a remarcat că, în cazul în care se va schimba legislația privind activitatea procuraturii, aceasta ar putea viza și modificarea Constituției, iar asta ar putea dura mult timp.
„Eu cred că noua guvernare este în căutarea unui procuror general interimar, similar perioadei când a activat procurorul interimar Ion Robu. În acea perioada, au fost intentate mai multe dosare penale pe numele unor judecători, președinți și vicepreședinți de instanță, iar odată cu venirea lui Stoianoglo aceste dosare au fost încetate.
Consider că actualul procuror general va fi în funcție atâta timp cât va dori Maia Sandu, pentru că vedem că ea nu vorbește deschis despre o posibilă demisie a lui Stoianoglo, o fac doar cei de la PAS. Însă, atunci când va vorbi șeful statului, eu cred că va fi aplicat unul din scenarii pentru a-l demite, după care va interveni o perioadă de interimat”, a precizat Cârnaț.
Expertul spune că Stoianoglo ar putea fi demis printr-o procedură constituțională sau în urma modificării legislației.

„În cazul demisiei prin procedura constituțională a procurorului general, se va face referire la hotărârea CCM în cazul demisiei celor 4 membri ai CSM, adică nu contează principiul inamovibiltății, dar principiul respectării constituției. Fie Stoianoglo va fi demis după o procedură de evaluare a procurorului general, asta în cazul în care va fi modificată legislația, doar că acest proces ar putea să dureze”, a punctat Teodor Cârnaț.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că nu a încălcat prevederile legislației, motiv pentru care nu consideră că ar fi trebuit să plece din funcție.
Fluxul de știri
0