Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În ce mod ar putea Maia Sandu să-l demită pe procurorul general Alexandr Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Abonare
Analistul politic Roman Mihăeș a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova în ce mod președintele țării și Partidul Acțiune și Solidaritate, care are majoritate parlamentară, l-ar putea demite pe procurorul general.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Roman Mihăeș a declarat în emisie la Radio Sputnik Moldova că este necesar să fie creată o comisie de experți, care să evalueze activitatea procurorului general, iar în baza raportului elaborat de aceasta președintele să decidă dacă îl demite sau nu.
„Propunerea de a modifica Legea procuraturii, astfel încât președintele Republicii Moldova să poată cere o comisie de monitorizare sau de evaluare a procurorului general și a activității lui este una judicioasă. Comisia nu trebuie să aibă un termen foarte mare de activitate - maximum 15 zile. În 15 zile ea trebuie să interogheze șefii procuraturilor raionale, procurorii anticorupție. Ea trebuie să-i prezinte președintelui Republicii Moldova un raport și să dea o apreciere - dacă consideră că el a încălcat legea sau nu a încălcat legea”, a remarcat Roman Mihăeș.
Alexandru Slusari - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Analize și opinii
Slusari: Ce ar trebui să facă procurorul general după instaurarea noii puteri
Totuși, expertul consideră că președintele Maia Sandu și majoritatea parlamentară nu ar trebui să ia decizii pripite.
„Procurorul general a intrat în contradicție și cu președintele Republicii Moldova, și cu actuala majoritate parlamentară. Au fost acuzații acide și dure. Nu a lăsat loc pentru dialog. Sigur că majoritatea parlamentară și mai ales președintele Republicii Moldova trebuie să ia o decizie calculată”, a spus analistul politic.
Anterior, deputații PAS au vorbit despre intenția de demitere a procurorului general Alexandr Stoianoglo.
Fiind invitat la o emisiune televizată, Alexandr Stoianoglo a declarat că cererile de demisie formulate de deputați PAS la adresa sa ar fi coordonate cu președintele țării, Maia Sandu. El a spus că nu intenționează să demisioneze din funcție și speră să-și ducă mandatul de șapte ani până la capăt.
Fluxul de știri
0