Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională a decis ce se va întâmpla cu fostul Stadion Republican

Stadionul Republican
Stadionul Republican  - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Abonare
Curtea Constituțională a examinat constituționalitatea Legii cu privire la trecerea Stadionului Republican în proprietatea statului și interzicerea construcției pe acest teren a altor obiective decât celor cu destinație cultural-sportivă.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea prin care fostul Stadion Republican a fost trecut în proprietatea statului, fiind vorba de un teren de 5 hectare. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea votată în 3 decembrie 2020 privind abrogarea Legii cu privire la transmiterea cu titlul oneros a acestui complex sportiv Guvernului SUA în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei.
„Se declară neconstituțională Legea nr. 217 din 3 decembrie 2020 pentru abrogarea și modificarea unor acte normative. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menționează în hotărârea Curții.
Curtea Constituțională a examinat astăzi trei sesizări privind controlul constituționalității Legii nr. 217 din 3 decembrie 2020 pentru abrogarea și modificarea unor acte normative. Legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea SUA. Este vorba de transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea SUA.
Sesizările au fost depuse de Dinu Plîngău și Maria Ciobanu (sesizarea nr. 198a/2020), de Pavel Filip, Monica Babuc, Nicolae Ciubuc, Ghenadie Buza, Radu Rebeja, Ludmila Guzun și Dumitru Diacov (sesizarea nr. 201a/2020) și, respectiv, de Dumitru Alaiba (sesizarea nr. 206a/2020), la momentul respectiv deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Sesizarea PSRM - inadmisibilă

Amintim că pe 20 iulie CC a constatat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski pentru controlul constituţionalității Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlul oneros a terenului unde se afla fostul Stadion Republican. Curtea a constatat mai multe nereguli în examinarea admisibilității sesizării, o declară sesizarea și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.
în decembrie 2020, deputații PSRM au sesizat Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii cu privire la transmiterea Stadionului Republican pentru construcția unei noi Ambasade a SUA în Republica Moldova, care a fost votată de guvernarea democrată în 2018.
Республиканский стадион - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2020
Societate
Socialiștii cer verificarea legii privind transmiterea Stadionului Republican
În context, socialistul Vasile Bolea a amintit că, la vremea respectivă, această lege a fost respinsă de două ori de președintele țării, Igor Dodon. După ce șeful statului a refuzat repetat să promulge legea, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării în baza sesizării deputaților PDM, iar legea a fost promulgată de președintele Parlamentului de atunci, democratul Andrian Candu.
Pe 3 decembrie 2020, Parlamentul a votat, în ansamblu, un proiect de lege înaintat de deputații PSRM prin care a fost abrogată Legea cu privire la transmiterea cu titlul oneros a acestui complex sportiv Ambasadei SUA în Republica Moldova. Astfel, Stadionul Republican urma să revină în proprietatea publică a statului. Ulterior, la solicitarea deputaților PAS și PPDA, Curtea Constituțională a suspendat executarea acestei legi.
Fluxul de știri
0