Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este Igor Grosu, noul președinte al Parlamentului

© Sputnik / Mihai CarausIgor Grosu a fost ales președinte al Parlamentului
Igor Grosu a fost ales președinte al Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Abonare
Fostul viceministru al Educației, care a fost ales astăzi președinte al Parlamentului, se numără printre fruntașii partidului fondat anterior de actualul președinte.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Igor Grosu s-a născut în localitatea Andrușul de Sus, raionul Cahul, și are în prezent 49 de ani. El este licențiat în istorie și a devenit pentru prima dată deputat în luna februarie 2019, în urma precedentelor alegeri parlamentare. El a candidat pe circumscripția nr. 20 Strășeni, dar a pierdut în fața liderului PDM Pavel Filip, care atunci era prim-ministru în exercițiu. Totuși, el a intrat în Parlament pe listele Blocului ACUM.
A fost o figură puțin cunoscută înainte de a se alătura echipei Maiei Sandu, care a creat în 2015 Partidul Acțiune și Solidaritate.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021  - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Politică
Voronin vrea schimbarea Constituției prin referendum: „Am fost ultimul președinte legitim”
Înainte de asta însă Igor Grosu a lucrat cot la cot cu Maia Sandu în cadrul Ministerului Educației. El a fost viceministru în perioada în care ea se afla la cârma acestui minister.
După ce Sandu a fost aleasă șef de stat, Grosu a fost ales președinte al formațiunii PAS.
Grosu se numără și printre fondatorii unor organizații neguvernamentale: Amnesty International Moldova, Centrul național de asistență și informare a ONG-urilor din Moldova “CONTACT”, Asociația Pro-Democrație, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Centrul de analiză și evaluare a reformelor.
În calitate de politician, s-a remarcat mai ales în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, când a devenit protagonist al scandalului de la Varnița. Atunci el a blocat drumul cu mașina personală pentru ca mai mulți alegători din Transnistria să nu poată ajunge la secțiile de votare.
Fluxul de știri
0