Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Rusia nu recunoaște independența Transnistriei – expert

© Sputnik / Mihai CarausVarnița
Varnița - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Abonare
Expertul s-a referit la caracterul contradicțiilor dintre Transnistria și Moldova și a explicat spre ce tindea conducerea țării de la vremea respectivă.
CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Transnistria nu este pentru Rusia un stat național deoarece ea face parte din componența Republicii Moldova. Contradicțiile dintre Moldova și Transnistria poartă un caracter politice, nu național sau cultural. Opinia a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către directorul general al Institutului pentru probleme regionale din Rusia, Dmitri Juravliov.
"Transnistria a vrut să trăiască așa cum considera de cuviință, iar Moldova a vrut să impună cu forța poziția sa Transnistriei. În același timp însă, nu există contradicții istorice în care Transnistria să fie o țară, iar Moldova - o alta", consideră expertul.
Oricare ar fi atitudinea față de Abhazia, a exemplificat Juravliov, acesta este un stat național. De aceea, spre deosebire de multe alte țări, Rusia a recunoscut-o.
"Când miliția moldovenească a trecut râul (Nistru - n.red.) și au început luptele, din partea Transnistriei au murit mai mulți oameni - toți erau etnici moldoveni. Nimeni nu a spus că, iată, aceștia sunt ruși, iar aceștia sunt moldoveni", afirmă expertul.
Встреча Ольги Чеботарь и Вадима Красносельского - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Politică
Cebotari a discutat despre reglementarea transnistreană cu ambasadorul britanic
Juravliov a subliniat că acesta este un conflict de opțiune politică: Transnistria își dorea să păstreze uniunea cu Rusia și acele aspecte de cultură rămase de URSS.
”Conducerea de atunci a Moldovei voia atât de mult în Occident, încât era gata să distrugă și să renunțe la tot ce fusese edificat pe parcursul mai multor ani în perioada Republicii Sovietice Moldovenești”, a concluzionat interlocutorul.
Fluxul de știri
0