Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ne așteaptă noi scumpiri: Când ar urma să crească prețul la gazele naturale

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Abonare
În scurt timp ne putem aștepta la o majorarea a prețurilor la gazele naturale. Despre acest lucru a anunțat directorul general al MoldovaGaz, Vadim Ceban.
CHIŞINĂU, 28 iul - Sputnik. Gazul natural se va scumpi din toamnă. Cel puțin asta susține directorul general al MoldovaGaz, Vadim Ceban. În cadrul unei emisiuni televizate, Ceban a declarat că scumpirile sunt inevitabile pe motiv că atât în țările vecine, cât și în Europa, prețul gazelor naturale a crescut considerabil.
Benzinărie - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2021
Economie
Prețuri mai mici la carburanți: Iată cu cât s-a ieftinit motorina
Directorul general MoldovaGaz a precizat că, în toamna anului 2020, consumatorii din Moldova s-au bucurat de o ușoară ieftinire pe motiv că prețurile la nivel global s-au redus datorită iernii calde, dar și a pandemiei, iar acum acestea cresc, iar țara noastră trebuie să ajusteze costurile la prețul la care este importat gazul.
„Prețurile la gazele naturale cresc, cresc și în regiune, în România și în Ucraina, nu mai vorbesc deja de Europa. Inevitabil, ne așteaptă unele modificări ale prețurilor, dar vom putea discuta despre asta atunci când vom semna un nou contract cu importatorul sau va fi prelungit contractul existent. Nu pot spune acum exact în procente cu cât se va majora prețul, dar pot spune că motivul pentru care se vor mări tarifele este și prețul pentru importul gazelor naturale. (...) A fost o scădere, acum este o majorare. Prețurile la birjă nu depind de situația politică din Republica Moldova”, a declarat directorul general al MoldovaGaz, Vadim Ceban.
Газокомпрессорная станция - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Societate
De ce primim gaz doar din Rusia, nu și din România - explicația șefului Moldovagaz
Ceban a precizat că, odată cu învestirea noului Guvern, subiectul majorării prețurilor la gazul natural va ajunge pe masa noului ministru al Economiei și se va discuta și cu ANRE, dar și alte instituții abilitate.
Gazul către Moldova vine din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus Gazprom este principalul furnizor de gaze în Moldova. Țara cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza acordului semnat în 2008. Acest acord este prelungit cu regularitate.
Concernul rus Gazprom deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, iar alți acționari - 1,23% din acțiuni.
Fluxul de știri
0