Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Biden a luat o decizie care șochează România

© REUTERSJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Joe Biden a decis nominalizarea unui personaj controversat în România într-un post cheie al diplomației SUA.
BUCUREȘTI, 28 iun – Sputnik. Preşedintele Statelor Unite ale Americii a luat decizia numirii lui Mark Gitenstein, în funcţia de ambasador la Uniunea Europeană – funcție cheie în acest moment în care Biden dorește să refacă legăturile cu statele europene, afectate de duritatea abordărilor din perioada Trump.
Reamintim că Mark Gitenstein a fost ambasador în România în administraţia Barack Obama, iar anterior a fost timp de 17 ani consilier (democrat) al Comisiei judiciare a Senatului, condusă mult timp chiar de actualul președinte, Joe Biden.
Presa internațională menționează originile românești ale lui Gitenstein, unul dintre strămoșii săi provenind din țara noastră.
Dar, în timp ce presa străină afirmă că, în România, Gitenstein ”a încercat în special să lupte împotriva abuzului de putere şi în favoarea privatizării economiei în această tânără democraţie”, aici el are o cu torul altă imagine.
Concret, Gitenstein este văzut ca un simbol al preluării de către SUA a ceea ce a mai rămas din industria românească, prin faptul că el este unul dintre cei de la vârful Fondului Proprietatea, instituție preluată în proporție covârșitoare de străini, majoritar americani. Fondul este condus de americani.
Bogdan Lucian AURESCU  - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Politică
Ministrul de Externe al României, la Chișinău: Ce declarații a făcut
De altfel, Gitenstein a fost ales în 2019 pentru un nou mandat de trei ani în calitate de membru al Comitetului Reprezentanților din cadrul Fondului Proprietatea.
De asemenea, Gitenstein este cel pe vremea căruia Ambasada SUA a intra în posesia terenului pe care se află acum – terenul în cauză fiind obținut pe cai ilegale de Puiu Popoviciu, în perioada mandatului primarului… Traian Băsescu, același care, peste câțiva ani, l-a primit cu multă prietenie pe… Joe Biden și pe vremea căruia ex-ambasadorul SUA, Gitenstein, a obținut controlul Fondului Proprietatea.
Prin intermediul Fondului Proprietatea, Gitenstein și ceilalți americani controlează sau influențează activitatea mai multor entități economice și energetice din România, printre care și NuclearElectrica – unde s-au luat câteva decizii scandaloase privind repararea reactoarelor 1 și 2 – iar ulterior s-a ajuns la întreruperea contractului existent cu China pentru reactoarele 3 și 4 și preluarea – fără licitație sau selecție de oferte! – de către o firmă din SUA.
ЛГБТ-парад в Мадриде - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Republica Moldova
"România arată Moldovei calea europeană" - susține LGBT de la Chișinău
De asemenea, Mark Gitenstein apare întru-un denunț al fostului ministru Gabriel Sandu legat de celebrul dosar Microsoft – și despre care se spune că a fost „pierdut la Washington”, pentru că a ”tulburat relațiile transfrontaliere puse sub umbrela intereselor de stat”, și care îi viza pe foștii ambasadori SUA la București, Mark Gitenstein și Nicholas Taubman, dar și pe cel al Austriei în România și Moldova, Martin Eichtinger.
Deci, Mark Gitenstein este o persoană controversată în România – iar numirea lui într-o funcție atât de importantă șochează.
Mark Gitenstein urmează acum să fie confirmat de Senat, unde democraţii deţin majoritatea.
Fluxul de știri
0