Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Avertizare: Un număr mare de asteroizi amenință Pământul

CC0 / Pxfuel / Asteroid and the Earth
Asteroid and the Earth - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Abonare
ONU avertizează asupra unui număr mare de asteroizi „potențial periculoși” care amenință Pământul.
BUCUREȘTI, 28 iun - Sputnik, Ion Pelin. Omenirea cunoaște doar aproximativ 40% dintre asteroizii și cometele mari și care traversează orbita Pământului, în timp ce peste 25 de mii de astfel de obiecte sunt cunoscute astăzi, potrivit unui raport publicat pe site-ul web al subcomitetului științific și tehnic al Comitetului ONU privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic.
„Potrivit estimărilor, doar aproximativ 40% din obiectele semnificative din apropierea Pământului au fost identificate”, se arată în raport.
Documentul menționează că, în 2020, rețeaua mondială de observatoare astronomice, situată în peste 40 de țări, a colectat aproape 39,5 milioane de înregistrări ale observațiilor asteroizilor și cometelor. Începând cu 17 aprilie 2021, oamenii de știință erau conștienți de 25.647 de obiecte din apropierea Pământului. Mai mult, în 2020, au fost găsite 2 959 de astfel de obiecte - un număr record.
Anterior, directorul științific al Institutului de Astronomie al Academiei de Științe din Rusia, Boris Șustov, a declarat pentru RIA Novosti că experții știu doar despre fiecare al zecelea corp cosmic cu o dimensiune mai mare de 100 de metri și doar un procent din corpurile de aproximativ 50 de metri, precum meteoritul Tunguska, sunt cunoscuți. În același timp, astfel de corpuri mici precum cel care a căzut în Chelyabinsk nu se pretează deloc la detectarea preliminară la distanță mare.
This artist’s impression shows the first interstellar asteroid: 'Oumuamua. This unique object was discovered on 19 October 2017 by the Pan-STARRS 1 telescope in Hawai`i. - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2021
Avertisment NASA: Un asteroid mai mare decât Statuia Libertății, în apropiere de Pământ
De asemenea, conform lui Shustov, Rusia deschide un număr insuficient de obiecte spațiale periculoase în comparație cu alte țări. Așadar, începând din ianuarie 2019, contribuția Rusiei la detectarea asteroizilor și cometelor periculoase a fost de 0,1%, iar Statele Unite au adus contribuția principală. La începutul anului 2019, experții știau aproximativ 18 mii de obiecte periculoase, dintre care 99% sunt asteroizi.
În legătură cu actualitatea unei astfel de amenințări, anterior institutului științific central al „Roscosmos”, a anunțat că intenționează să creeze un centru național pentru identificarea și urmărirea asteroizilor și cometelor periculoase.
Fluxul de știri
0