Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC a anulat hotărârea privind componența Biroului Permanent al fostului Parlament: De ce

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2021
Abonare
Curtea Constituţională a luat o decizie de principiu, dar fără consecințe juridice.
CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Curtea Constituţională a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului din 3 decembrie 2020 prin care s-a modificat componența Biroului Permanent al Parlamentului. Decizia a fost luată astăzi, 27 iulie, la cererea foștilor deputați ai Partidul Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plângău și Maria Ciobanu.
La ședința Parlamentului din 3 decembrie, majoritatea parlamentară, formată din deputații Partidului Socialiștilor și a grupului parlamentar „Pentru Moldova”, au votat schimbarea compoziției Biroului Permanent al Parlamentului și anume: includerea în birou ai membrilor din grupurile parlamentare Pro Moldova și „Pentru Moldova”. Tot atunci, din componența Biroului au fost excluși doi parlamentari democrați.
Dinu Plângău și Maria Ciobanu, deputați în momentul depunerii sesizării, au cerut Curții Constituționale să anuleze această decizie, invocând încălcări procedurale în timpul adoptării. Contestația la Curtea Constituțională a fost înregistrată pe 7 decembrie 2020. Astăzi, Curtea Constituțională a fost de acord cu argumentele deputaților și a anulat decizia parlamentului.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2020
Politică
Componența Biroului Permanent al Parlamentului va fi modificată - detalii
Amintim că ședința Parlamentului din 3 decembrie a fost una cu scântei. Atunci, deputații din opoziție s-au opus includerii pe ordinea de zi a unui număr mare de proiecte. Deputații fracțiunilor PAS și PPDA au blocat tribuna, apoi au deconectat microfonul vicepreședintelui Vlad Batrîncea. Mai mult, microfoanele din prezidiu au fost rupte, iar în sala de ședințe s-a împroșcat cu apă.
Fluxul de știri
0