Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Majorarea pensiei minime până la 2000 de lei - ce riscuri presupune

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Abonare
Economistul Roman Chircă a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova ce se va întâmpla dacă promisiunea PAS de a majora pensia minimă până la 2000 de lei va fi implementată.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Economistul Roman Chircă consideră că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei în Republica Moldova prevede anumite riscuri pentru fondul de pensii.
„Din păcate, sistemul actual de pensii este unul deficitar și este acoperit din bugetul de stat. Ceea ce înseamnă transferul de la bugetul de stat către sistemul social. Numărul persoanelor care beneficiază de pensii de vârstă este mult mai mare decât numărul persoanelor angajate în câmpul de muncă în sectorul real al economiei”, a declarat Roman Chircă în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Noul guvern care va fi investit de PAS va trebui să găsească resurse financiare suplimentare, dar, chiar dacă le va găsi, sistemul de pensii, și așa deficitar, va deveni și mai puțin sustenabil.
„Important este ca fondul de pensii să fie la limita sustenabilității, să fie funcțional. Dacă sistemul actual deja este deficitar, nu este sustenabil și este necesar de a găsi modalități de a-l echilibra, dacă deficitul actual este de circa 2 miliarde de lei actual, majorarea până la 2000 de lei ar însemna încă 4-5 miliarde de lei suplimentar, ceea ce ar duce deficitul fondului social la 6-8 miliarde. Este o sumă colosală. Acest lucru ar duce la efecte imediate pozitive, în schimb, în timp ar duce la o erodare a fondului, dependența acestuia de nivelul de încasări bugetare.”, afirmă expertul.
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Analize și opinii
Gîrbu: Va fi sau nu majorată pensia minimă până la 2000 de lei în octombrie?
Amintim că anterior vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Natalia Gavrilița a spus că formațiunea sa intenționează să mărească pensia minimă la 2000 de lei de la 1 octombrie.
Fluxul de știri
0