Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Gîrbu: Va fi sau nu majorată pensia minimă până la 2000 de lei în octombrie?

© Sputnik / Mihai Caraus валюта
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Abonare
Expertul a evaluat scenariile rapide și pe termen lung conform cărora PAS poate majora pensiile pentru cetățenii moldoveni deja din octombrie 2021.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Natalia Gavrilița a spus că formațiunea sa intenționează să mărească pensia minimă la 2000 de lei de la 1 octombrie.
Dacă bugetul poate găsi fonduri pentru a aloca mai multe resurse pentru creșterea pensiilor în sectorul social, atunci acest lucru este posibil.
Dar acest lucru este realizabil doar dacă guvernul refuză să investească în sectorul social, educație, asistență medicală, infrastructură și economie. Suntem o țară săracă și trebuie să înțelegem că miracolele nu se întâmplă. Aceste opinii au fost exprimate în studioul Sputnik Moldova de către expertul economic Viorel Gîrbu.
"Este posibil să se rezolve problema cu fondul social, când numărul lucrătorilor din economia Republicii Moldova devine mai mare și salariile cresc. Dacă salariile sunt mai mari, atunci vor crește impozitele la fondul social."
Gîrbu consideră că pentru aceasta este necesar să creăm mai multe locuri de muncă, infrastructură economică, să contribuim la dezvoltarea afacerilor, să investim în recalificarea constantă a forței de muncă pentru a satisface mai bine cerințele pieței.
Люди в городе - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Analize și opinii
Dezastrul demografic se accentuează: Moldovenii ar putea rămâne fără pensii
„Pentru a crește veniturile cetățenilor care lucrează în Republica Moldova, este necesar să se vândă bunuri cu valoare adăugată crescută inclusă în preț. Este necesar să se dezvolte nu numai economia, ci și sectorul inovării, știința și educația. Astfel de schimbări sunt foarte lente ", a constatat economistul.
În concluzie, Gîrbu a presupus că pentru aceasta este mai ușor să găsești câteva miliarde în buget, să le redirecționezi către fondul social și să obții rezultatul scontat.
Fluxul de știri
0