Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noii deputați se întâlnesc în prima ședință: Ce se va întâmpla mâine în Parlament

© Photo : Facebook / Parlamentul Republicii Moldova Pregătiri pentru prima ședință a Parlamentului
Pregătiri pentru prima ședință a Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Abonare
Mâine va avea loc prima ședință a Parlamentului de Legislatura a XI-a. Se întâmplă după ce rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie au fost recunoscute, iar mandatele deputaților au fost validate de către Curtea Constituțională.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Mâine noul Legislativ se întrunește în ședința de constituire. Decretul de convocare a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Şedinţa va începe la ora 10:00 și va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care în acest an va împlini 82 de ani.
Конституционный суд  - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Politică
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare
La debutul ședinței, președintele Curţii Constituţionale va prezenta raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.
În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului, se constituie fracţiunile parlamentare care sunt alcătuite din cel puţin cinci deputaţi. Comuniștii si socialiștii vor avea o singura fracțiune parlamentară.
Парламент Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Politică
Cine sunt cei mai bogați, mai tineri și mai penali deputați din noul Parlament
După constituire, se alege preşedintele, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Pentru alegerea conducerii se instituie o comisie. Speakerul se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret.
Vicepreşedinţii se aleg la propunerea preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor.
Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia şi se formează ţinând cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.
Cine a intrat in noul Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Video
Moldova are un nou Parlament – cum va arăta Guvernul
Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament.
În viitorul parlament vor intra Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - cu 22 de mandate s-a ales PSRM și cu 10 PCRM - și Partidul Politic Șor cu șase mandate.
Fluxul de știri
0