Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce s-a schimbat în relația dintre Moldova și Rusia după vizita Maiei Sandu la Batumi

Vizita Maiei Sandu la Batumi: Comentariile experților
Abonare
Ce semnificație are declarația semnată la Batumi de Maia Sandu pentru relațiile externe ale Republicii Moldova? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologii săi din Ucraina și Georgia, Vladimir Zelenski și Salome Zourabișvili, au semnat o declarație comună la Conferința Internațională de la Batumi.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Corneliu Ciurea a declarat că, prin participarea la Conferința Internațională și semnarea documentului, șeful statului a confirmat intenția de a fi alături de Ucraina și Georgia în implementarea acordurilor de asociere .
"Liderii acestor state sunt convinși că vor da un imbold nou pentru a putea dinamiza câteva chestiuni importante – accesarea fondurilor europene, lupta cu corupția, reformarea justiției și procesul de integrare europeană", a subliniat Corneliu Ciurea.
În același timp, comentatorul politic susține că acest eveniment nu va produce mari schimbări în relațiile dintre Moldova și Rusia, așa cum au anticipat unii experți.
"Nu am desprins un mesaj anti-rusesc în abordările Maiei Sandu. Poți să vorbești în termeni favorabili despre implementarea parteneriatului estic, acordul de asociere și în același timp să menții o relație constructivă cu Rusia. Pentru moment, aceste lucruri nu se contrazic. Moldova are un alt ton diplomatic în raport cu Moscova și nu am văzut intenții rele deocamdată", a conchis interlocutorul.
Amintim că Maia Sandu a efectuat, în zilele de 19-20 iulie, o vizită de lucru în Georgia. Șeful statului a participat la cea de-a 17-ea ediție a Conferinței internaționale de la Batumi, în panelul de deschidere, cu genericul „Trei state - o singură alegere: Georgia, Moldova și Ucraina în mișcare”.
Fluxul de știri
0