Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În Moldova sunt peste 8000 de locuri de muncă pe care nu le vrea nimeni - care e motivul

Șomerii din Moldova: Informații pentru cei care-și caută un loc de muncă
Abonare
În primele șase luni ale anului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat aproximativ 18 mii de persoane cu statut de șomer. Cu toate acestea, peste 8400 locuri de muncă sunt vacante și nimeni nu vrea să le ocupe.
Potrivit șefei Observatorul Pieței Muncii din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Dorina Gușan, din numărul total al șomerilor, 50 la sută sunt cu vârste cuprinsă între 30 și 49 de ani, urmați de cei de 50-65 de ani. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani constituie doar 10 la sută din numărul total de șomeri, iar cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani - 16%.
Deși locuri disponibile de muncă există, la bază sunt câțiva factori care blochează angajarea persoanelor cu statut de șomer pe piața locală.
"În primul rând, există o necorespundere a cererii cu oferta, întrucât cele mai multe locuri disponibile se află în mediul urban, iar forța de muncă este concentrată în mare parte în mediul rural. Oamenii nu au posibilitatea să vină în fiecare zi în oraș, să achite chiria și alte necesități", a precizat pentru Sputnik Moldova Dorina Gușan.
În același timp, interlocutoarea a menționat că și infrastructura nedezvoltată îngreunează transportarea persoanelor la locul de muncă. O altă cauză care face dificilă angajarea moldovenilor este lipsa unei forțe de muncă calificate.
Potrivit Dorinei Gușan, în categoria persoanelor cu studii superioare care sunt la mare căutare se numără ofițeri, inspectori, specialiști în domeniul sănătății, specialiști în activitate financiar-economică sau comercială.

"Cât privește locurile de muncă pentru muncitorii necalificați, posturi vacante sunt în domeniile industriei textile, transport și comunicații și în întreprinderile industriale", a subliniat interlocutoarea.

De menționat că cei mai mulți șomeri sunt înregistrați în municipiul Chișinău, în raioanele Ungheni și Drochia. Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 30 de procente, susțin specialiștii.
Fluxul de știri
0