Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova, 1920
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

„Modest, dar impresionant”: Înotătorii moldoveni - la deschiderea Jocurilor de la Tokyo

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaDeschiderea Jocurilor de la Tokyo
Deschiderea Jocurilor de la Tokyo - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2021
Abonare
Președintele Federației de Înot din Republica Moldova, Alexandr Goreacev, a explicat pentru Sputnik de ce ceremonia de premiere va rămâne în amintire pentru o viață întreagă.
TIRASPOL, 24 iul – Sputnik, Iulia Sorokopud. Vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, echipa națională a Moldovei a defilat cu unsprezece participanți. Delegația include șase funcționari și cinci sportivi. Însă echipa moldovenească ar fi putut fi mai mică. Din motive legate de antrenament și recuperare, mulți olimpici refuză să participe la un eveniment care durează mai multe ore. De exemplu, înotătoarea Tatiana Salcuțan a avut dubii până în ultimul moment. Dar „regina apei” din Moldova a ajuns în cele din urmă în centrul atenției.
Олимпийские кольца - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2021
Societate
Drapelul Republicii Moldova, la Jocurile Olimpice de la Tokyo
„Ne bucurăm că Tatiana Salcuțan a plecat. Nu au fost mulți sportivi la paradă. Cred că am fost văzuți bine, clar. Știam că trebuie să arătăm decent. Plus distanța. Mi-a plăcut. Tania purta o mască, dar textura superbă a atras imediat atenția asupra ei. O blondă înaltă, arăta foarte bine și toate camerele erau țintite asupra ei. Am văzut-o pe monitoare. Cred că era foarte mulțumită. Am înțeles-o după ochi”, spune șeful Federației de Înot din Moldova, Alexandr Goreacev.
Молдавские лучники  - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Primii olimpici moldoveni au evoluat la Tokyo
Tatiana Salcuțan însăși a comentat, foarte succint, participarea sa la programul de vineri - „Surpriză”. În plus, sportiva a trimis fotografii de la ceremonia de deschidere. În imagini, Tatiana este pe covorul de defilare în timp ce cânta Thomas Bach. Dar chiar și cu tribune goale și un număr limitat de jurnaliști și oaspeți de rang înalt, sportivii moldoveni au păstrat tradiția olimpică și au schimbat chiar ecusoane cu sportivi mongoli, africani și italieni. Toate detaliile din culisele olimpice au fost dezvăluite de Alexandr Goreacev.

„Noi, până am ajuns la stadion, am fost cu numărul 189 din 205 de țări. Sincer, a fost sufocant. Peste tot erau ventilatoare pe generatoare de motorină. Mirosea a combustibil. Până am ajuns la locul nostru, era deja ora 12. Ceea ce a fost înaintea noastră a fost modest - focuri de artificii, programul întrerupt. Desigur, momentele organizatorice au durat mult. Trei ore în picioare. Sarcina era să nu ne obosim – a doua zi trebuia să înotăm”, a subliniat președintele federației.

Sâmbătă este ziua în care înotătorii moldoveni intră în spiritul competiției. Sportivii se pregătesc pentru start. Pe 25 iulie, Tatiana Salcuțan va intra pe pistele olimpice ale Centrului acvatic Tokyo. Campioana olimpică de tineret își face debutul la seniori. Prima ei distanță este de 100 de metri pe spate. În aceeași zi, Alexei Sankov înoată la o distanță de 200 de metri liber.
Fluxul de știri
0