Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia a numit o condiție esențială pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Accesați arhiva multimediaGazoduct
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul adjunct de Externe rus a numit o condiție pentru tranzitul de gaze rusești prin Ucraina. De asemenea, înaltul oficial s-a referit şi la inconsecvențele din acordul SUA-Germania privind Nord Stream 2.
BUCUREŞTI, 23 iul – Sputnik, Doina Crainic. Cererea economică va fi factorul decisiv în problema tranzitului de gaze rusești prin Ucraina după expirarea contractului ruso-ucrainean în 2024, a declarat joi, 22 iulie, pentru Sputnik ministrul adjunct rus de Externe Alexander Grushko, care a comentat recentul acord între Germania și Statele Unite privind conducta de gaze Nord Stream 2.
„Aceasta este din nou o chestiune legată de cerere. Potrivit evaluărilor principalelor agenții mondiale, cererea de gaze va continua să crească. De fapt, aceasta ar trebui să influenţeze consumatorii finali. Întrucât tranzitul nu este un element principal în ceea ce priveşte gazele, ci mai degrabă un aspect secundar. Dacă există cerere, atunci va exista tranzit”, a spus Alexander Grouchko, răspunzând la o întrebare cu privire la perspectiva privind transportul gazelor rusești prin Ucraina după 2024.

Inconsecvențe ale acordului Germania-SUA

Șeful adjunct al diplomației ruse s-a referit şi la neconcordanțele dintre acordul SUA-Germania privind Nord Stream 2, precum și la politica energetică a Statelor Unite și a Uniunii Europene.
Grouchko a pus la îndoială în special modul cum „eforturile titanice” ale Statelor Unite în sensul deconectării Europei de la gazul rusesc, pentru a fi înlocuit cu GNL american, sunt compatibile cu condiția menținerii tranzitului prin Ucraina.
„Se pare că Statele Unite ar trebui să-i convingă pe europeni să cumpere în continuare gaz rusesc, deoarece tranzitul nu este posibil fără consumatorii finali”, a declarat ministrul adjunct de Externe pentru Sputnik.
Înaltul diplomat a mai spus că extinderea tranzitului de gaze prin Ucraina a fost solicitată pe fondul unei politici de decarbonizare anunțată de UE și susținută de Statele Unite.
„Aceasta şi în contextul declarațiilor din partea Kievului despre necesitatea eliberării de orice dependență de gaze din Rusia”, a mai spus Alexander Grouchko.
La începutul acestei săptămâni, Statele Unite au anunțat că au ajuns la un acord cu Germania privind gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Europa, prin conducta tranzitând Marea Baltică.
Acordul nu pune în discuție finalizarea acestui proiect și prevede contramăsuri împotriva Rusiei dacă aceasta ar încerca să utilizeze proiectul energetic ca armă împotriva Ucrainei. Potrivit părții americane, documentul își propune să „reducă dependența Ucrainei de gazul rusesc”.
După ce a calificat această piață drept un „compromis pragmatic”, cancelarul Angela Merkel a anunțat joi, 22 iulie, că a primit asigurări că Moscova nu va folosi Nord Stream 2 ca „armă”, reamintind că Berlinul va fi pregătit să reacționeze dacă este necesar.
Dolari - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Rusia
Rusia elimină dolarul din tranzacțiile militare cu alte ţări
Pe 21 iulie, serviciul de presă al guvernului german a comunicat, printr-un interviu telefonic între Angela Merkel și Vladimir Putin, cu privire la mai multe subiecte legate de cooperarea ruso-germană, inclusiv proiectul Nord Stream 2 și tranzitul de gaze prin Ucraina.
Comisia Europeană a anunțat că acordul dintre Germania și Statele Unite va fi discutat în cadrul UE și cu țările vecine, în special Ucraina.
Aceasta din urmă a fost nemulțumită, menţionând existența „unei probleme fundamentale”.
„Încă nu știm dacă Rusia este pregătită să își îndeplinească în mod corespunzător obligațiile în ceea ce privește securitatea energetică a Ucrainei și rolul acesteia ca stat de tranzit”, a declarat reporterilor, pe 22 iulie, ministrul ucrainean pentru Afaceri Externe, Dmitro Kouleba.
Fluxul de știri
0