Poți sau nu să fii concediat dacă nu te vaccinezi? Ce spune Avocatul Poporului

© Sputnik / Mihai CarausМарафон вакцинации во Дворце республики
Марафон вакцинации во Дворце республики - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Abonare
Avocatul Poporului a venit cu o reacție privind plângerile apărute din partea mai multor oameni precum că angajatorii îi avertizează că îi vor concedia dacă nu se vor imuniza împotriva COVID-19.
CHIȘINĂU, 23 iul - Sputnik. În contextul apariției în spațiul public a mai multor semnale precum că angajatorii le spus subalternilor că îi vor concedia dacă nu se vor vaccina, Avocatul Poporul a decis să comenteze situația și a explicat că la etapa actuală, niciun angajat din țara noastră nu poate fi eliberat din funcție pe motiv că nu s-a vaccinat.

„Republica Moldova nu are un cadrul legal care să permită angajatorilor să decidă asupra eliberării din funcție a unui angajat pe motivul refuzului de a se vaccina. Condițiile concedierii unui salariat sunt strict stipulate în art. 86 din Codul muncii, printre care NU se regăsește și cea privind refuzul vaccinării”, se menționează într-un comunicat emis de Ombudsman.

Maia Bănărescu a precizat că vaccinarea este un drept la sănătatea omului. Totodată, Avocatul Poporului a mai scris că în Declarația Universală a Drepturilor Omului se menționează că orice persoană are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea ei și a familiei sale, inclusiv îngrijirea medicală (îndeosebi în circumstanțe precum este COVID-19). Acest lucru înseamnă că statul este obligat să protejeze cetățenii de orice virus actual și potențial prin tratament, dar și prin imunizare corespunzătoare pentru a preveni îmbolnăvirea în masă.
Центр гигиены и эпидемиологии в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Coronavirus
Tulpina Delta a fost depistată în Moldova
Maia Bănărescu a menționat că dacă autoritățile din Moldova vor decide să facă obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19, atunci acest lucru ar obliga, în anumite condiții, angajatorii să îngrădească accesul la oficiu persoanelor nevaccinate, întrucât aceștia periclitează sănătatea publică.
„Implementarea siguranței întregii populații are prioritate, are o pondere esențială și prevalează în raport cu ingerința în viața privată”, a precizat Avocatul Poporului.
Ombudsmanul a mai adăugat că autoritățile ar putea obliga sau, cel puțin, încuraja activ vaccinarea pentru anumite categorii de funcționari pentru a garanta siguranța tuturor.
„O rată ridicată de vaccinare este deosebit de importantă și pentru a-i proteja pe cei care nu au putut fi vaccinați din motive ce țin de contraindicații de sănătate”, a precizat Ombudmanul.
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Coronavirus
Un nou maraton de vaccinare: Printre serurile disponibile este și Sputnik V
Totuși, Bănărescu a precizat că restrângerea unor drepturi și libertăți ale cetățenilor poate avea loc în anumite condiții și doar în strictă conformitate cu prevederile art. 54 din Constituție. Totodată, Avocatul Poporului le-a recomandat autorităților din diverse structuri să informeze corect oamenii despre beneficiile vaccinării, dar fără a face presiuni pe aceștia.
În context, Maia Bănărescu i-a îndemnat pe toți să se imunizeze împotriva COVID-19, deoarece este responsabilitatea fiecărui cetățean de a contribui la asigurarea securității sănătății publice și de a respecta deciziile specialiștilor în domeniu.
Fluxul de știri
0