Moldovenii din Rusia vor putea primi pensiile în Moldova: Iată în ce condiții
Moldovenii din Rusia vor putea primi pensiile în Moldova: Iată în ce condiții
Abonare
Republica Moldova și Federația Rusă urmează să semneze un acord bilateral cu privire la recunoașterea reciprocă a pensiilor. Detalii am aflat în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei".
Republica Moldova și Federația Rusă sunt pe ultima sută de metri în ceea ce ține de semnarea unui acord bilateral cu privire la recunoașterea reciprocă a pensiilor – o veste așteptată de ani buni de cetățenii moldoveni care au muncit legal în Rusia și care ar putea primi pensia aici în țara noastră.
"Este un tratat mult așteptat, pentru că mulți dintre cetățenii noștri au lucrat în Federația Rusă, au venit și s-au stabilit înapoi în Republica Moldova și își așteaptă partea de pensie din străinătate și invers", a spus Diana Cebotaru în studioul Sputnik Moldova.
Potrivit șefei Direcției politici sociale și medicale a MSMPS, Diana Cebotaru, etapa negocierilor a fost finalizată, iar autoritățile din ambele state urmează să semneze acordul.
"Nu sunt niște tratate simple. Practic, pe acest acord au fost finalizate negocierile, deja urmează procedura de pregătire pentru semnare și să fie stabilită această procedură, pentru că, de obicei, acest lucru se practică la întâlniri oficiale de nivel înalt și, respectiv, se semnează la nivel de țară", a declarat în studioul Sputnik Moldova Diana Cebotaru.
Totodată, pe lângă Federația Rusă, țara noastră este în proces de negociere la acest subiect cu alte state precum Spania și Grecia.
"Suntem la sfârșitul etapei de negociere și ne dorim ca în viitorul apropiat să avem semnarea și încheierea tratatelor și cu aceste state.Intenționăm să demarăm negocierile cu Franța și Canada", a subliniat invitata.
Diana Cebotaru a mai adăugat că Republica Moldova are semnate deja 15 acorduri în domeniul securității sociale, dintre care14 sunt deja aplicabile. Este vorba despre Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Turcia, Germania și Belarus.
Cel de-al 15-lea acord a fost semnat cu Italia, dar urmează să fie parafat de ambele țări ca acesta să poată intra în vigoare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.