Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Obezitatea – dușmanul organismului: Alimente minune pentru menținerea sănătății

Obezitatea – dușmanul organismului: Alimente minune pentru menținerea sănătății
Abonare
45 la sută dintre locuitorii țării noastre sunt supraponderali sau obezi, potrivit statisticilor. Cei mai mulți ajung în această stare din cauza alimentației nesănătoase, bogate în grăsimi, și a lipsei de mișcare.
Chiar dacă în ultimii ani medicii și nutriționiștii vorbesc tot mai des despre impactul kilogramelor în plus asupra sănătății și calității vieții, moldovenii ajung să conștientizeze pericolul abia când se îmbolnăvesc.
Alimentația necontrolată și bogată în grăsimi favorizează creșterea masei corporale. Din cauza grăsimii din organism, organele interne nu funcționează eficient și se îmbolnăvesc.
Nutriționista Oltea Boldureanu susține că alimentația sănătoasă presupune consumul tuturor produselor, însă trebuie să cunoașteți cum să le combinați și cât de frecvent să le consumați. Astfel, meniul zilnic poate să includă două porții de proteine, care trebuie să provină atât din surse animale, cât și vegetale.

"În general aș opta pentru divizarea meniului zilnic în funcție de activitatea și jobul pe care-l are persoana. De exemplu, cei care au o muncă mai activă trebuie să consume la mic dejun proteine (ouă, carne de pui) și legume. La prânz – proteine cu legume crude, iar la cină - supă de legume, legume coapte, cereale fără gluten – năut, linte, orez, mămăligă cu pește de exemplu. Cei care au o muncă la birou de exemplu, pot începe dimineața cu un ceai de plante, smoothie, fructe, iaurt – ceva ușor, dar cu mai multă fructoză, care este o sursă de combustibil pentru creier. Prânzul și cina pot fi luate după același principiu precum în cazul primei categorii", a precizat Oltea Boldureanu.

Organismul nostru are nevoie de cure regulate de detoxifiere pentru un sistem imunitar de fier, susține specialistul. Detoxifierea organismului înseamnă trecerea de la stilul alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate, la un stil alimentar echilibrat.
"Pentru a evita apariția bolilor cauzate de toxine, este indicat să aveți o dietă alimentară sănătoasă din care să nu lipsească în primul rând fructele (mere, grapefruit, lămâia, ș.a.) și legumele (usturoi, ceapă, sfeclă, țelina, varza). Eliminați din meniul zilnic consumul de lactate, gluten, zahăr și sare", a subliniat nutriționista.
De asemenea, Oltea Boldureanu a remarcat importanța consumului de apă fără de care nu putem elimina în mod eficient din organism toxinele ce afectează buna funcționare a sistemului imunitar.
Oltea Boldureanu susține că, dacă oamenii vor ține cont de recomandările specialiștilor și se vor adapta nevoilor organismului, vor reuși să ocolească cu ușurință unele probleme de sănătate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0