Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Șoferii sunt în panică: În mai multe rețele de benzinării a dispărut motorina

© AFP 2022 / FREDERIC J. BROWNАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În mai multe rețele de benzinării șoferii nu își pot alimenta mașinile cu motorină, întrucât aceasta a dispărut din comerț.
CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. Unii conducători auto sunt în panică, pentru că cu greu pot găsi în zilele acestea motorină. În mai multe rețele de benzinării aceasta este de negăsit, întrucât stocurile curente au fost epuizate.
Acolo însă unde poate fi găsită motorina este mai scumpă. Cel puțin o rețea de benzinării vinde astăzi un litru cu 16,25 lei - cu șase bani mai scump decât ieri.
Cel mai mult însă s-a scumpit gazul lichefiat, care astăzi a ajuns să coste 11,23, adică cu 62 de bani mai mult decât miercuri.
Amintim că săptămâna trecută prețul la carburanți a crescut semnificativ, timp de trei zile consecutiv.
Vineri, 16 iulie, ANRE a intervenit de urgență la prețurile angro la produsele petroliere, dând asigurări că acest lucru nu va genera creșterea prețurilor la pompă.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Economie
Nu ne-am bucurat mult de prețuri mai mici: Carburanții s-au scumpit din nou
Agenția a majorat marja de comercializare angro a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Potrivit hotărârii aprobate de ANRE, marja de comercializare a benzinei și motorinei a fost majorată cu aproximativ 380 de lei și va fi de peste 1 140 de lei, iar a gazului lichefiat cu aproximativ 150 de lei la tonă și va fi mai mare de 600 de lei.
Aceste modificări, spun directorii ANRE, nu vor influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior.
Directorii ANRE spun că elaborarea în regim de urgentă a proiectului respectiv vine într-un context de perturbare a importurilor de produse petroliere pe piața regională, a creșterii continue a cotațiilor internaționale și are drept scop neadmiterea unor posibile penurii pe piața carburanților din Republica Moldova.
Pe de altă parte, companiile petroliere spun că modificările aprobate nu le acoperă cheltuielile, în special la motorină. În context, trei mari rețele de benzinării din țară au anunțat că ar putea să rămână fără benzină și motorină în timpul apropiat.
De la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani. Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie.
Fluxul de știri
0