Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Nu ne-am bucurat mult de prețuri mai mici: Carburanții s-au scumpit din nou

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaПовышение цен на бензин
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Abonare
După ce una dintre cele mai mari benzinării din țară a afișat miercuri prețuri mai mici la carburanți, astăzi aceeași companie anunță scumpiri. Cel mai mult s-a scumpit gazul lichefiat.
CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. O nouă zi cu noi scumpiri la carburanți. O companie petrolieră a afișat joi noi prețuri, după ce ieri tot ea a anunțat ieftiniri.
Un litru de benzină cu cifra octanică A95 costă 19,97 - cu un ban mai mult decât ieri. Motorina costă acum 16,25, cu șase bani mai mult.
Cel mai mult însă s-a scumpit gazul lichefiat, care astăzi a ajuns să coste 11,23, adică cu 62 de bani mai mult decât miercuri.
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Cine se face vinovat de creșterea prețurilor la carburanți și care ar fi soluția: Expert
Amintim că săptămâna trecută prețul la carburanți a crescut semnificativ, timp de trei zile consecutiv.
Vineri, 16 iulie, ANRE a intervenit de urgență la prețurile angro la produsele petroliere, dând asigurări că acest lucru nu va genera creșterea prețurilor la pompă.
Agenția a majorat marja de comercializare angro a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Potrivit hotărârii aprobate de ANRE, marja de comercializare a benzinei și motorinei a fost majorată cu aproximativ 380 de lei și va fi de peste 1 140 de lei, iar a gazului lichefiat cu aproximativ 150 de lei la tonă și va fi mai mare de 600 de lei.
Aceste modificări, spun directorii ANRE, nu vor influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior.
Benzinărie - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Preț mai mare la benzină de luni: Scumpiri a treia zi consecutiv
Directorii ANRE spun că elaborarea în regim de urgentă a proiectului respectiv vine într-un context de perturbare a importurilor de produse petroliere pe piața regională, a creșterii continue a cotațiilor internaționale și are drept scop neadmiterea unor posibile penurii pe piața carburanților din Republica Moldova.

Pe de altă parte, companiile petroliere spun că modificările aprobate nu le acoperă cheltuielile, în special la motorină. În context, trei mari rețele de benzinării din țară au anunțat că ar putea să rămână fără benzină și motorină în timpul apropiat.

De la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani. Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie.
Fluxul de știri
0