Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce-i împiedică pe șomerii moldoveni să se angajeze în câmpul muncii?

Ce-i împiedică pe șomerii moldoveni să se angajeze în câmpul muncii?
Abonare
Despre factorii care blochează angajarea persoanelor cu statut de șomer, înregistrați la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, aflați din materialul Sputnik.
În primele șase luni ale anului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat aproximativ 18 mii de persoane cu statut de șomer. În același timp, peste 8400 locuri de muncă sunt disponibile în țara noastră.
Potrivit șefei Observatorul Pieței Muncii din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Dorina Gușan, la bază sunt câțiva factori care blochează angajarea persoanelor cu statut de șomer în câmpul muncii, deși locuri disponibile există.

""În primul rând, există o necorespundere a cererii cu oferta, întrucât cele mai multe locuri disponibile se află în mediul urban, iar forța de muncă este concentrată în mare parte în mediul rural. Oamenii nu au posibilitatea să vină în fiecare zi în oraș, să achite chiria și alte necesități", a precizat pentru Sputnik Moldova Dorina Gușan

În același timp, interlocutoarea a menționat că și infrastructura nedezvoltată îngreunează transportarea persoanelor la locul de muncă. O altă cauză care face dificilă angajarea moldovenilor este lipsa unei forțe de muncă calificate.
"Circa 60-65 procente din șomeri sunt fără calificare, iar numărul adresărilor crește de la an la an. Este nevoie de angajați în toate domeniile", a precizat specialistul.
Potrivit Dorinei Gușan, în categoria persoanelor cu studii superioare care sunt la mare căutare se numără ofițeri, inspectori, specialiști în domeniul sănătății, specialiști în activitate financiar-economică sau comercială.
Cât privește locurile de muncă pentru muncitorii necalificați, posturi vacante sunt în domeniul industriei textile, transport și comunicații și în întreprinderile industriale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0