Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine se face vinovat de creșterea prețurilor la carburanți și care ar fi soluția: Expert

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare, carburanți
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Abonare
După ce prețurile la benzină au crescut timp de trei zile consecutiv, iar ANRE a explicat că intervenția de vineri a instituției nu trebuia să genereze scumpiri, iată cum comentează experții situația de pe piața petrolului.
CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. Întrebat cum se explică creșterea din ultimele zile a prețurilor la benzină, expertul Victor Parlicov a menționat că piața are nevoie de timp ca să se adapteze la noua metodologie de calcul, dar susține totuși că această metodologie trebuie să fie anulată deoarece doar așa poate fi asigurată o piață concurențială.
Benzinărie - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Preț mai mare la benzină de luni: Scumpiri a treia zi consecutiv
După ce vineri, 16 iulie, ANRE a intervenit de urgență și a majorat marja de comercializare angro a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, prețurile la benzină au început să crească, deja trei zile consecutiv. Asta deși instituția a dat asigurări că intervenția ANRE nu va genera scumpiri.
Fostul director ANRE Victor Parlicov susține că era și de așteptat ca, după ce s-a majorat plafonul, companiile petroliere să mărească și prețurile. El a precizat că odată cu intrarea în vigoare a noii metodologii, petroliștii încearcă să caute diverse metode de a ocoli acest plafon și de a scoate câștiguri.
„Operatorii trec unii consumatori angro la categoria cu amănuntul, includ în facturare servicii care anterior erau incluse în preț, dar acum ei le scot și le facturează separat. Adică, se găsesc o mulțime de instrumente de a ocoli această marjă stabilită de ANRE, dacă ea devine complet defunctă și nu le permite operatorilor să funcționeze. Alternativa ar fi ca să fie sistate importurile, iar atunci ne lovim de o criză. (...) Acum iarăși va fi evident că nu poți prin pârghii administrative, prin plafoane impuse, să substitui o concurență sănătoasă. Asta e pur și simplu imposibil”, susține Victor Parlicov.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
ANRE: Precizări de ultimă oră privind majorarea prețului la benzină
Parlicov a declarat pentru Sputnik Moldova că acțiunea de săptămâna trecută ale companiilor petroliere, care au vândut doar câte zece litri pentru un singur cumpărător, a fost una menită să trezească un val de nemulțumiri și să creeze panică în rândul șoferilor.
„Atunci când un operator spune că eu vând, dar vând numai câte zece litri, eu nu găsesc altă explicați decât faptul că operatorul pur și simplu crează situații de panică pe piață. Nu are niciun sens economic ca un operator, dacă se încadrează în marjă, să nu vândă, dar dacă nu se încadrează pentru ce pun limită? Ai vândut stocurile, ai închis stația, ai pus lacăt și te-ai dus”, a precizat fostul director ANRE.
Parlicov susține că noua metodologie de calcul trebuie anulată de noul Parlament deoarece aceasta este prevăzută pentru o piață monopolizată, nu și pentru o piață concurențială. El a precizat că ANRE este o instituție ce poate reglementa prețurile, dar trebuie să aibă niște instrumente bune pentru asta. El consideră că în cazul dat Consiliul Concurenței trebuie să acționeze deoarece ANRE-ului i s-au dat atribuții necorespunzătoare. 
„Consiliul Concurenței trebuie îmi primul rând să-și ducă până la capăt investigația în privința înțelegerilor de cartel. (...) Dacă petroliștii ar simți că, pe bune, de capul lor se apucă Consiliul Concurenței și nu o să fie asta o joacă, ci va fi în mod serios, atunci eu vă asigur că și ei își vor schimba comportamentul imediat, încă până la rezultatele investigației. Ceea ce se întâmplă acum și modul în care se comportă și Consiliul Concurenței, și petroliștii, dă de înțeles că petroliștii de fapt nu-s tare îngrijorați de Consiliul Concurenței și asta vorbește mult despre calitatea lucrului acestor specialiști”, a menționat Victor Parlicov. 
Parlicov a criticat dur și faptul că în presă s-a strecurat reportul Consiliului Concurenței privind unele înțelegeri de cartel dintre companiile petroliere. În opinia lui, aceste informații ar putea ajuta vinovații să șteargă urmele.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Societate
Presupusă „înțelegere de cartel” între mai multe companii petroliere - DOC
„Potrivit legii, este interzisă divulgarea conținutului raportului până la finalizarea procesului, inclusiv până la luarea decizii de către plen. Mai mult ca atât, chiar și participanților la proces pot să le dea pentru prezentarea dezacordurilor nu varianta raportului cu toate cifrele și cu toate argumentele care se referă la toți operatorii, ci numai ceea ce se referă la operatorul nemijlocit care este vizat și încălcările care sunt constatate anume în privința lui. Astfel, iese că acest raport care conține și informații confidențiale, comerciale divulgă metodele de colectare a datelor. Tu pui toată informația la dispoziția tuturor ca să ce? Ca să știe mai bine cum să ascundă încălcările data viitoare?”, susține Parlicov.
Precizăm că prețul la benzină a crescut trei zile consecutiv după decizia ANRE din 16 iulie. O companie petrolieră a afișat astăzi un preț mai mare cu 9 bani la benzină, după ce ieri prețul combustibilului a crescut cu 10 bani, iar sâmbătă unele benzinării au majorat prețul cu 30 de bani.
În context, ANRE a venit cu unele precizări în acest sens și a menționat că decizia care a fost adoptată vineri, 16 iulie, nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.
Amintim că de la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani. Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0