Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când moldovenii care au muncit în Rusia vor putea beneficia de pensie

© Sputnik / Mihai CarausФлаги Молдовы и России
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Abonare
Moldovenii care au muncit legal în Federația Rusă vor putea în curând să beneficieze de pensia din Rusia și invers. Cele două țări urmează să semneze un nou acord în domeniul securității sociale.
CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. Datele oficiale arată că, în anul 2017, în Federația Rusă erau plecați aproximativ patru sute de mii de moldoveni care au decis să câștige un ban în această țară. Cei care au muncit legal și au plătit impozite în Rusia vor putea în curând să beneficieze de pensia din această țară pentru anii când au muncit în Federația Rusă. Autoritățile din ambele state au finalizat etapa negocierilor și urmează să semneze un nou acord.
Deși Moldova deja are semnat un acord în acest sens, el este vechi și datează din anul 1995, atunci când toate statele fostei Uniuni Sovietice au semnat un asemenea document. Potrivit specialiștilor, acest acord este unul bazat pe principii simple și este deja depășit, iar acum se impune semnarea unui nou acord, conform noilor condiții.
Кишинев люди город  - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Vom avea sau nu pensii minime de două mii de lei din octombrie - Ce spune Slusari
Șefa Direcției politici sociale și medicale a MSMPS, Diana Cebotaru, a declarat în studioul Sputnik Moldova că până când va fi semnat un nou acord cu Federația Rusă, va fi valabil cel vechi, din 1995.
„Vechiul acord prevede ca atunci când un cetățean din Republica Moldova se mută cu traiul în Federația Rusă, respectiv stagiul din Moldova este luat în considerare ca și cum el a fost realizat pe teritoriul Federației Ruse și este stabilită pensia în baza legislației de pe teritoriul Federației Ruse și viceversa”, a precizat șefa Direcției politici sociale și medicale a MSMPS, Diana Cebotaru.
În prezent, autoritățile duc la bun sfârșit nou acord, iar negocierile în acest sens practic au luat sfârșit, susține Cebotaru.

„Este un tratat mult așteptat, pentru că mulți dintre cetățenii noștri au lucrat în federația Rusă, au venit și s-au stabilit înapoi în Republica Moldova și își așteaptă partea de pensie din Federația Rusă și invers. (…) Practic, pe acest acord au fost finalizate negocierile, deja urmează procedura de pregătire pentru semnare și deja să fie stabilită această procedură, pentru că, de obicei, acest lucru se practică la întâlniri oficiale de nivel înalt și, respectiv, se semnează la nivel de țară. Nu sunt niște tratate simple”, a menționat Diana Cebotaru.

Potrivit specialistului, în prezent, Republica Moldova are semnate deja 15 acorduri în domeniul securității sociale, iar 14 dintre ele sunt deja aplicabile. Este vorba despre Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Turcia, Germania și Belarus. Cel de-al 15-lea acord a fost semnat cu Italia, dar urmează să fie parafat de ambele țări ca acesta să poată intra în vigoare.
Rămas bun de la profesie! Doi pompieri s-au stropit cu jeturi de apă - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Video
Ceremonia de ieșire la pensie a pompierilor - Iată cum se desfășoară
Pe lângă Federația Rusă, Republica Moldova este în proces de negociere la acest subiect cu Grecia și Spania.
„Suntem la sfârșitul etapei de negociere și ne dorim ca în viitorul apropiat să avem semnarea și încheierea tratatelor și cu aceste state. Totodată, intenționăm să demarăm negocierile cu Republica Franceză și Canada”, a precizat șefa Direcției politici sociale și medicale a MSMPS, Diana Cebotaru.
Conform datelor oficiale, până în prezent, 1 270 de pensii sunt acordate în baza tuturor acordurilor pe care le are Moldova cu alte state.
Fluxul de știri
0